Burkolt felületek alatti drénezés

A burkolattal rendelkező területek drénezésére a Multi-Flow a legjobb megoldás. Kiváló eredménnyel használható autópályák, városi utcák, reptéri kifutópályák, illetve parkolók alatt.

A Multi-Flow rendszer használatának gyors terjedése egy nagyobb tendencia része, amely a burkolattal rendelkező területek intenzívebb drénezését jelenti. Ez azért fontos, mert a hatékony drénezés és a burkolat élettartama között egyre világosabban látható az összefüggés. Az egyes közigazgatási egységek üzemeltetői folyamatosan keresik annak módját, hogyan tudnák a leburkolt területek élettartamát meghosszabbítani, illetve, ezzel párhuzamosan a fenntartási költségeket csökkenteni.

 

Drénezés a burkolattal rendelkező területek alatt vagy mentén

A drénezés drámai módon meghosszabbítja a burkolat élettartamát. Egy nemrégiben, az USA Állami Útkezelő Hivatala (FHWA, Federal Highway Administration) által készített felmérésből kiderül. Négy tényező van, amelyek révén a vízzel történő telítettség hozzájárul a burkolat idő előtti meghibásodásához:

  1. A vízzel telített alap, valamint az az alatti talajrétegek gyorsan elveszítik tömörségüket és teherbírásukat.
  2. Ahogy a járművek a burkolat felszínén haladnak, ez olyan, pumpáláshoz hasonló mozgást vált ki a burkolat alatt, amely a finom részecskéket lemossa és így üregek jönnek létre a talajban.
  3. Hideg éghajlati körülmények között, a vízzel telített talaj fagyás hatására kitágul, és ennek hatására fagyüregek keletkeznek.
  4. A magas szervesanyag tartalmú talajok, nedvesség hatására kitágulnak, és így torzulhat a burkolt felszín.

 

A víz három különböző forrásból is képes az alap alatti talajrétegekbe és az alapba bejutni:

  1. Magas talajvízszint – különösen az átlagosnál nagyobb csapadék esetén.
  2. Oldalirányban mozgó víz – a burkolat elégtelen vízáteresztő tulajdonságai miatt.
  3. Függőlegesen, a burkolat felől érkező víz – amennyiben a burkolat túlzottan átengedi a vizet.

Az FHWA tanulmányok alapján a víz meglepő sebességgel jut át a burkolt felületen.

Tipikus beszivárgási sebesség:

Aszfalt 33% -tól 50% -ig
Beton 50% – 67%

 

Miért a Multi-Flow a megfelelő választás a burkolattal ellátott felületek vízelvezetésére?

Legyen szó új kialakításról vagy egy meglévő probléma megoldásáról, a Multi-Flow jó megoldást jelenthet, mert 1. hatékony 2. egyszerű telepíteni 3. tartós és 4. gazdaságos.

 1. Hatékony – Az Illinois-i Közlekedési Hivatal (DOT) kutatásai (1991-1994) alapján arra a következtetésre jutott, hogy a panel alakú drén-rendszerek 60%-nyi idő alatt képesek összegyűjteni a felesleges vizet az egyéb megoldásokhoz képest. A Kentucky Közlekedési Hivatal tanulmányai (1994-1997) megerősítették ezt a megállapítást és dokumentálták a megfelelően drénezett burkolatok várható élettartamának hosszabbodását és a költségmegtakarítást. A felszín alatt működő drénrendszereknek képesnek kell lenniük arra, hogy a vizet összegyűjtsék és elvezessék az adott területről. A Multi-Flow mindkét tulajdonság szempontból kiemelkedő:

3_compare_panel_drains-5
4d2_narrow

Vízgyűjtés – a víz sokkal gyorsabban jut be a Multi- Flow drén belsejébe, mivel nagyobb felülettel bír, a hagyományos dréncsövekkel szemben. Minél nagyobb felületen érintkezik a körülötte lévő talajjal, annál gyorsabban szivárog el benne a csapadék.

Vízszállítás – a víz a Multi-Flow belsejébe jutva gyorsan elfolyik a csatornák kerek és akadálymentes kialakítása miatt, ellentétben a többi, hasonló kialakítású drénnel szemben.

 

2. Egyszerű telepítés – három oka is van annak, amiért a Multi-Flow drénrendszer mind a tervezők, mind a kivitelezők körében népszerű:

 

Forma – panelszerű kialakítása miatt, a Multi-Flow függőlegesen is telepíthető szűk drénárkokba. Időt és energiát takarítunk meg így az ásást illetően, továbbá kevesebb lesz a kitermelt föld mennyisége.

Kötőelemek – a Multi-Flow kötőelemeket nemcsak egyszerű használni, de sokféle is van belőlük. Minden, az adott építési területen felmerülő kapcsolódási lehetőség megvalósítható a Multi-Flow idomok elérhető választékából. Lehetőség van 900 és 450 állású összeköttetések kialakítására, illetve a különböző csőátmérők közötti váltásra is.

Rugalmasság – a Multi-Flow hajlékony paneljeivel kényelmesen lehet dolgozni, lehetőség van szűk fordulók kialakítására és az idomok könnyedén összekapcsolhatóak.

johonniesdozer
  1. Tartós – a Multi-Flow élettartama hosszú, mert:

 Erős – a Multi-Flow nagy terhelésre lett tervezve. Nem roppan össze nagy terheléstől sem sekély telepítés esetén, sem a föld súlyától mély fektetés esetén. Ez az ellenálló képesség különösen sekély fektetés esetén fontos.

 Kompatibilis a BMP (best management practice) telepítési technológiákkal – a Multi-Flow rendszer tartalmaz egy erős és hatékony geotextil szűrőt. Ez a jó minőségű anyag kiváló másodlagos szűrőként funkcionál, tisztán tartva a Multi-Flow csatornáit. A tiszta, durva homok pedig kiváló első szűrőként működik. Alakjának köszönhetően, a Multi-Flow könnyen beágyazható a homokba, ezzel biztosítva a hosszú élettartamot. 10 cm széles drénárokba telepítve a Multi-Flow megfelelően védve van. Ez a telepítési megoldás szinte vagy teljesen megvalósíthatatlan a Fench-drénezés alkalmazásával.  

 

  1. Gazdaságos – egy kész Multi-Flow rendszer körülbelül fele annyiba kerül, mint egy hasonló French-drénrendszer. Ehhez párosul a hosszabb élettartam, és így a Multi-Flow már sokkal vonzóbb választás!