Ismertetés

A Multi-Flow drénrendszer jól szolgálja a különböző mérnöki projektek megvalósulását. Előnyösen alkalmazható hulladéklerakókban, bánya és kohászati meddőhányóknál, vasútvonalakon és pályaudvarokon, víztározókban, földgátaknál és folyékony hulladéktározóknál.

A Multi-Flow rendszer nagyon hatékony eszköz a vízzel telített talajok kiszárítására. Amennyiben a cél az, hogy összegyűjtsük a szennyezett vizet annak érdekében, hogy védjük a talajvizet vagy a környező vízfolyásokat, esetleg hogy a meglévő kevés vizet szabadidős vagy öntözési céllal hasznosítsuk, a Multi-Flow egyedülálló előnyöket kínál. A Multi-Flow jól illeszkedik ezekhez a megoldásokhoz nyomószilárdságának, és annak a tulajdonságának köszönhetően, hogy szinte valamennyi ismert vegyületnek és maróanyagnak ellenáll.

Bizonyos esetekben a Multi-Flow-t olyan gázok kiszellőztetésére is használják, amelyek felhalmozódnak a tározók geomembrán bélése alatt, ezáltal púposodásokat okozva azon.  Gyakran egy másik Varicore terméket, a Hazvent-et is használják a szellőztetésre.

Miért használjunk Multi-Flow-t mérnöki projektben?

Akár új építésről, akár egy meglévő probléma orvoslásáról van szó, a Multi-Flow megfelelő választás, mert

  1. hatékony;
  2. egyszerű a telepítése;
  3. hosszú az élettartama;
  4. elérhető áron beszerezhető.

 

  1. Hatékony – a vízelvezető rendszereknek képesnek kell lenniük a víz összegyűjtésére és a víz elvezetésére. A Multi-Flow mindkét szempontból kiemelkedő tulajdonságokkal bír:

Vízgyűjtés – a víz könnyebben bejuthat a Multi-Flow rendszerbe, mert a Multi-Flow felülete nagyobb, mint a hagyományos kerek csöveké. A vízelvezető eszköz minél nagyobb felülete érintkezik a környező telített talajjal, annál gyorsabb lehet a vízelvezetés. A 30 cm-es (12 hüvelykes) Multi-Flow rendszer felülete kétszer akkora, ennek következtében a hatékonysága is kétszer nagyobb, mint egy 10 cm-es kerek csőé.

multi_flow-eu-imp-surfacearealeft-3-7034845

Vízi szállítás – miután a víz bejutott a Multi-Flow áramlási csatornáiba, gyorsan elfolyik a vízzel telített területről, mivel a csatorna alakja kerek és akadálytalan rajta a víz átjutása, ellentétben más szalagdrénekkel.

multi_flow-eu-imp-water_without_bkgd-8992314

Alak – panel alakja miatt a Multi-Flow vertikálisan telepíthető. Ez azt jelenti, hogy elégséges egy kisebb méretű árok kialakítása láncos, vagy tárcsás árokásóval, esetleg kisebb markolókanállal. Ennek eredményeként kevesebb lesz a kitermelt anyag, kevesebb a visszatöltés, kevesebb az idő- és pénzbeli ráfordítás is.

Ha horizontálisan, azaz vízszintesen telepítjük, az árok akár el is hagyható, illetve az alacsony profil miatt a dréncsövek kikerülnek a karbantartó berendezések hatóköréből.  

multi_flow-eu-imp-4g_narrow-7190429

Idomok – A Multi-Flow idomok használata nem csupán egyszerű, de széles választékban elérhetőek. Bármely összeállítás, amely egy adott területen megfelelő, a Multi-Flow idomokkal megoldható.

Rugalmasság – A Multi-Flow könnyen hajlítható, így kényelmesen lehet dolgozni vele, alkalmas szűk ívek és kanyarok kialakítására, és könnyen csatlakoztatható a gyűjtővezetékekhez.

multi_flow-eu-imp-flexible2-4168030

Szilárdság – A Multi-Flow-t úgy tervezték, hogy nagy terhelésnek is ellenálljon. A Multi-Flow nem roppan össze a 290 000 kg/m2-t meghaladó terheléseknél sem. Sekély talajmélységre történő telepítés esetén ellenáll a felületi terhelésnek, a mélyebbre történő telepítés esetén pedig a rá nehezedő föld tömegének.

multi_flow-eu-imp-strength_new-3225269

Hosszú élettartam – A Multi-Flow rendszer hatékony geotextília szűrőt tartalmaz. Ez a kiváló minőségű szövet nagyon jó másodlagos szűrőként működik, tisztán és akadálymentesen tartja a Multi-Flow áramlási csatornáit, a tiszta, durva szemcséjű homok pedig nagyon hatékony elsődleges szűrőként funkcionál. Alakjának köszönhetően a Multi-Flow könnyen befedhető homokkal, ezzel növelve a rendszer élettartamát. Ha egy 10 cm-es széles árokba függőlegesen telepítik, vagy vízszintesen fektetik és homokkal borítják, a Multi-Flow szerkezete megfelelő védettséget élvez.

multi_flow-eu-imp-8_bmp_revised-2-1748409

Az összes bekerülési költséget figyelembe véve hozzávetőleg fele annyiba kerül, mint egy hasonló teljesítményű French-drénrendszer. Ha ehhez hozzávesszük a hosszabb élettartamot, a Multi-Flow nagyon vonzó megoldásnak tűnik.  

all_costs

Függőleges és vízszintes telepítések összehasonlítása

Amennyiben árok kialakítása szükséges, akkor függőleges telepítés javasolt. Ideális lehet egy 10 cm-es széles árok.

A Multi-Flow vízszintesen telepíthető, ahol az építkezés megkívánja a felső talajréteg eltávolítását. Ebben az esetben a Multi-Flow vízszintesen telepítendő, mellyel az árokásás ideje és költsége megspórolható. Erre lehet jó példa a hulladéklerakók és a meddőhányók drénezése.