Sportpálya drénrendszerek

 

  1. Egyszerű használat

Az USA-ban a Multi-Flow drénrendszert széles körben használják sportpályák területén. A Multi-Flow rendszer terjedése azzal indokolható, hogy a kiterjedtebb és intenzívebb drénezés iránt egyre növekvő igény van. A létesítményekkel szembeni elvárások az esztétikus és használható sportpályák irányába mutatnak. Ennek megvalósítása jelentős kihívást jelent, mert a sportpálya használata közben a tömörödő talaj folyamatosan veszélyezteti a természetes gyepfelület fejlődését és regenerálódását.

A Multi-Flow rendszerek az ismertebb sportágak, mint a futball, baseball vagy gyeplabda pályáin kívül, olyan sportlétesítményekben is jól használhatók, mint a polo, krikett, salakos vagy füves teniszpályák, füves bowling, golyósport (boccia) pályák, valamint lovas centrumok, továbbá a kültéri játszótéri területek.

 

B.  Függőleges és vízszintes telepítés

A legtöbb esetben, a Multi-Flow rendszer vertikálisan kerül telepítésre élőfüves pályák alá és vízszintesen a műfüves pályák esetében. Bár alapvetően ez a legjobb megoldás, néhány kivétellel itt is számolhatunk. Amennyiben drénárok kialakítására van szükség, a függőleges telepítés egyszerűbb megoldást jelent a Multi-Flow keskeny kialakítása miatt.

Műfüves burkolat esetén, először vízáteresztő alépítmény készül, majd homokkal, gumi granulátummal töltik be a műfüvet. A Multi-Flow rendszer közvetlenül az alépítményre telepítve hatékonyan gyűjti össze a csapadékot, így nincs szükség drénárok kialakítására.

 

C.  Miért használjon Multi-Flow rendszert élőfüves sportpályához:

Legyen szó új építésű élőfüves pályáról, vagy egy meglévő felújításáról, a Multi-Flow remek választás, mert: a Multi-Flow 1) hatékony 2) egyszerű a telepítése 3) tartós 4) gazdaságos.

 

  1. Hatékony – A sportpályák vízelvezető rendszerének a csapadék összegyűjtésére és szállítására egyaránt alkalmasnak kell lennie. A Multi-Flow mindkét szempontból kiváló:

Vízgyűjtés – a víz sokkal gyorsabban jut be a Multi- Flow drén belsejébe, mivel nagyobb felülettel bír, a hagyományos dréncsövekkel szemben. Minél nagyobb felületen érintkezik a körülötte lévő talajjal, annál gyorsabban szivárog el benne a csapadék.

Vízszállítás – a víz a Multi-Flow belsejébe jutva gyorsan elfolyik a csatornák kerek és akadálymentes kialakítása miatt, ellentétben a többi, hasonló kialakítású drénnel szemben.

 

  1. Egyszerű telepítés – három oka is van annak, amiért a Multi-Flow drénrendszer mind a tervezők, mind a kivitelezők körében népszerű:

 

Forma – panelszerű kialakítása miatt, a Multi-Flow függőlegesen is telepíthető szűk drénárkokba. Időt és energiát takarítunk meg így az ásást illetően, továbbá kevesebb lesz a kitermelt föld mennyisége.

Kötőelemek – a Multi-Flow kötőelemeket nemcsak egyszerű használni, de sokféle is van belőlük. Minden, az adott építési területen felmerülő kapcsolódási lehetőség megvalósítható a Multi-Flow idomok elérhető választékából. Lehetőség van 900 és 450 állású összeköttetések kialakítására, illetve a különböző csőátmérők közötti váltásra is.

Rugalmasság – a Multi-Flow hajlékony paneljeivel kényelmesen lehet dolgozni, lehetőség van szűk fordulók kialakítására és az idomok könnyedén összekapcsolhatóak.

 

3. Tartós – a Multi-Flow élettartama hosszú, mert:

 

Erős – a Multi-Flow nagy terhelésre lett tervezve. Nem roppan össze nagy terheléstől sem sekély telepítés esetén, sem a föld súlyától mély fektetés esetén. Ez az ellenálló képesség különösen sekély fektetés esetén fontos. A legtöbb sportpálya ugyanis ki van téve alkalmanként traktor, ill. teherautó forgalomnak.

Kompatibilis a BMP (best management practice) Kompatibilis a BMP (best management practice) telepítési technológiákkal – a Multi-Flow rendszer tartalmaz egy erős és hatékony geotextil szűrőt. Ez a jó minőségű anyag kiváló másodlagos szűrőként funkcionál, tisztán tartva a Multi-Flow csatornáit. A tiszta, durva homok pedig kiváló első szűrőként működik. Alakjának köszönhetően, a Multi-Flow könnyen beágyazható a homokba, ezzel biztosítva a hosszú élettartamot. 10 cm széles drénárokba telepítve a Multi-Flow megfelelően védve van. Ez a telepítési megoldás szinte vagy teljesen megvalósíthatatlan a Francia drénezés alkalmazásával.

 

  1. Gazdaságos – egy kész Multi-Flow rendszer körülbelül fele annyiba kerül, mint egy hasonló French-drénrendszer. Ehhez párosul a hosszabb élettartam, és így a Multi-Flow már sokkal vonzóbb választás!

 

D.  Miért használjon Multi-Flow rendszert műfüves sportpályához:

Mindenekelőtt, meg kell magyaráznunk a drénrendszer szükségességét a műfüves pálya alatt. Mivel a műfű piac egyre nő, a tervezők folyamatosan a telepítési költségek csökkentésének lehetőségeit vizsgálják. Így sok esetben a drénrendszer esik áldozatul a költségek csökkentésére irányuló kényszernek. A műfüves burkolat jellemzően egy porózus (homok) rétegre kerül, amely egy tömörített kavicságyon fekszik. Ez az anyag önmagában is képes nagy mennyiségű csapadékot felvenni, majd az megtalálja az utat a pálya széle felé és ott belefolyik a pálya melletti gyűjtőárokba. A kavicságy nagy vízáteresztő képességének köszönhetően ritkán fordul elő, hogy a sok csapadék következtében kisebb –nagyobb vízfelületek jelennének meg a pályán.

Ez nem jelenti azt, hogy a vízelvezetés megfelelő lenne. Idővel a víz elkezdi fellazítani a homokágyat és destabilizálja azt, így az alépítmény elveszítheti teherbíró képességének akár 60%-át is, ez pedig a felszín süllyedését, illetve egyenetlenné válását eredményezi.

A Multi-Flow ugyanazon okok miatt jó választás a műfüves pályák drénezésére, mint amiért jól működik az élőfüves sportpályák esetében (Lásd fent).
Fektetve telepítve, a Multi-Flow műfüves pályákon remek választás, mert:1. hatékony 2. egyszerű telepíteni 3. tartós 4. gazdaságos.

 

  1. Hatékony – A műfüves drénrendszernek képesnek kell lennie a csapadék gyors összegyűjtésére és elszállítására. Ha a víz sokáig megmarad a műfű alatt, az alap instabillá válhat.

 

A víz könnyen bejut a Multi-Flow drénbe, mert nagyobb felülettel rendelkezik, mint a hagyományos French-drén. Közvetlenül az alapépítményre telepítve, ahol a víz összegyűlik, a Multi-Flow hatékonyan elnyeli és elvezeti a vizet. A víz a Multi-Flow belsejébe jutva gyorsan elfolyik a csatornák kerek és akadálymentes kialakítása miatt, ellentétben a többi panel kialakítású drénnel.

 

  1. Egyszerű a telepítése – legalább három tényező miatt népszerű a Multi-Flow a tervezők és kivitelezők körében:

 

Forma – panelszerű kialakítása miatt, a Multi-Flow függőlegesen is telepíthető szűk drénárkokba. Időt és energiát takarítunk meg így az ásást illetően, továbbá kevesebb lesz a kitermelt föld mennyisége.

Kötőelemek – a Multi-Flow kötőelemeket nemcsak egyszerű használni, de sokféle is van belőlük. Minden, az adott építési területen felmerülő kapcsolódási lehetőség megvalósítható a Multi-Flow idomok elérhető választékából. Lehetőség van 900 és 450 állású összeköttetések kialakítására, illetve a különböző csőátmérők közötti váltásra is.

Rugalmasság – a Multi-Flow hajlékony paneljeivel kényelmesen lehet dolgozni, lehetőség van szűk fordulók kialakítására és az idomok könnyedén összekapcsolhatóak.

 

3.Tartós – a Multi-Flow élettartama hosszú, mert:

 

Erős – a Multi-Flow nagy terhelésre lett tervezve. Nem roppan össze nagy terheléstől sem sekély telepítés esetén, sem a föld súlyától mély fektetés esetén. Ez az ellenálló képesség különösen sekély fektetés esetén fontos. A legtöbb sportpálya ugyanis ki van téve alkalmanként traktor, ill. teherautó forgalomnak.

 

  1. Gazdaságos – a Multi-Flow rendszer összköltsége műfüves pályák esetén hozzávetőleg harmada egy hasonló teljesítményű, mélyárkos drénrendszernek. Ha ehhez hozzávesszük a hosszabb élettartamot, a Multi-Flow már sokkal vonzóbb választás lehet!