Növénytermesztéshez, kertészethez kapcsolódó drénezés

A Multi-Flow drénrendszer nagyon jó megoldás üvegházakban és palántanevelőkben. Akár zárt üvegházakban az öntözésből származó víz visszanyerése, akár kültéri létesítményekben a túlzott esőzésekből és öntözésből származó víz visszanyerése a cél, a drénezés sokkal hatékonyabb a Multi-Flow rendszerrel. Ennek a víznek a megtartása gyakran alapvetően fontos egyrészt a vízveszteség megelőzése miatt, másrészt az értékes tápanyagok visszanyerése miatt.

A Multi-Flow rendszert általában függőlegesen telepítik, ha árok kialakítása szükséges esetenként pedig vízszintesen, nagy palántanevelő ládákban. 

Akár új létesítmény kialakításáról, akár egy meglévő probléma megoldásáról van szó, a Multi-Flow jó megoldást jelenthet, mert 1) hatékony 2) egyszerű a használata 3) tartós és 4) gazdaságos.

  1. A kertészeti létesítményekben alkalmazott drénezési rendszereknek képesnek kell lenniük arra, hogy összegyűjtsék és elszállítsák a vizet. A Multi-Flow mindkét elvárás tekintetében kiváló. A Multi-Flow nagyon hatékony eszköze a vízgyűjtésnek:
surface_area_right-2

A víz a Multi-Flow szalagdrénbe sokkal hatékonyabban be tud jutni, mert nagyobb felülettel rendelkezik, mint a hagyományos cső. Minél nagyobb drénfelület érintkezik a környezetében lévő, vízzel telített talajjal, annál gyorsabb a vízelvezetés.

3_compare_panel_drains-5

Amint a víz bejut a Multi-Flow csatornáiba, a vízzel telített területről gyorsan elfolyik, mert a csatornák alakja kerek és akadálytalan az átjutás rajta más szalagdrén-rendszerektől eltérően.

4h_narrow
  1. A kertészek és a tervezők legalább három indok miatt szeretik a Multi-Flowt használni:

Először is, panel alakja miatt a Multi-Flow-t függőlegesen lehet telepíteni, kisebb árokásóval, esetenként akár kézzel kialakított árokba. Ez kényelmes megoldást jelent az üvegházak és az intenzíven használt növénytermesztő területek esetében. Az eredmény kevesebb kitermelt anyag, kevesebb visszatöltendő föld, kevesebb munkára fordított idő és természetesen kisebb költség.

flexible_resident-2

Másodsorban, bármilyen kialakítású drénrendszer, amely megfelelő az adott területre, megvalósítható a Multi-Flow idomok széles választékából, ennek köszönhetően könnyű az öntözőrendszerek és az utak mentén dolgozni vele.

skid_on_mf-1

Végül, a Multi-Flow rendszerrel kényelmesen lehet dolgozni, alkalmas arra, hogy szűk fordulókat alakítsunk ki, illetve könnyű csatlakoztatni.

filtration_bigger-1
  1. A Multi-Flow rendszer más megoldásokhoz képest hosszabb élettartammal jellemezhető, amit szintén érdemes átgondolni.

Ez elsősorban a szilárdságának köszönhető. A Multi-Flow rendszer nem roppan össze sem nagy felszíni terhelés hatására sekély talajmélységre történő telepítéskor, sem mélyebbre helyezve a ránehezedő föld tömegétől.

Kevésbé hajlamos az eltömődésre is. A Multi-Flow rendszer hatékony geotextília szűrőt tartalmaz. Ez a kiváló minőségű szövet nagyon jó másodlagos szűrőként működik, tisztán és átjárhatóan tartja a Multi.Flow áramlási csatornáit, a tiszta, durva szemcséjű homok pedig hatékony elsődleges szűrőként funkcionál. Alakjának köszönhetően a Multi-Flow homokkal könnyen befedhető, tovább növelve ezzel a rendszer élettartamát. A 10 cm széles árokba helyezve így a Multi-Flow mechanikailag védett. Ezt a French-drén rendszer esetében nagyon nehéz, illetve egyáltalán nem is lehet megoldani.

  1. A Multi-Flow rendszer teljes kialakítása nagyjából fele annyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű French-drénrendszeré, ha ehhez még hozzávesszük a hosszabb élettartamot, a Multi-Flow nagyon vonzó megoldásnak tűnik.