A minőségi visszatöltés hosszabb ideig tartó vízelvezető rendszert jelent

A Varicore-nál rendszeresen kapunk kérdéseket a visszatöltéssel kapcsolatban. Néha még azt a tévhitet is tapasztaljuk, hogy a visszatöltés, mint folyamat kizárólag a Multi-Flow vízelvezetéshez kapcsolódik. A visszatöltésre vonatkozó döntések nincsenek kisebb hatással a Multi-Flow rendszer élettartamára, mint bármely más vízelvezető rendszer esetében. Minőségi visszatöltés esetén a Multi-Flow rendszer és az összes többi vízelvezető rendszer hosszabb élettartamot élvez.

 

French-drén

Közismert tény, hogy a French-drén gyakran tömődik, néha rendkívül rövid idő alatt is. Ez az elzáródás általában az árok bélésén jelentkezik először. Az agyag vagy az iszap apró részecskéit a mozgásban lévő víz egészen addig szállítja, amíg azokat a szűrő fel nem fogja. A French-drén tényleges élettartama a talaj típusától és a csapadék mennyiségétől függ. Ugyanez az elzáródás fordulhat elő geotextíliába burkolt kerek cső vagy panel lefolyó esetén. Az autópálya- és a golfpálya üzemeltetők évek óta küzdenek ezzel a problémakörrel.

 

A nagyon durva szemcséjű homok

A legjobb megoldás erre a problémára az, ha a geotextília szűrőt nagyon durva homokkal vesszük körül. A homok kiváló agyag- és iszapszűrő. Amint az ezeket a szennyező anyagokat tartalmazó víz átjut a homokon, lassul és a részecskék leülepednek.

 

Az ideális homok

Az USDA osztályozási rendszere szerint a nagyon durva homok részecskemérete hozzávetőlegesen 1,0 és 2,0 mm között van. Sajnos jó minőségű homok nem mindig áll rendelkezésre. Minél közelebb kerülnek a telepítők ehhez az ajánláshoz, annál hosszabb élettartamot élvez a kiépített rendszerük. Az abszolút megfelelőség gyakran nem praktikus. Egyrészt az agyaggal vagy iszappal szennyezett homok akadályozza a víz mozgását, valamint felgyorsítja a vízelvezető rendszer eldugulását. Másrészt, a nagyobb átmérőjű kő és a vegyes szemcseméretű kavics eleinte lehetővé teszi a víz gyors mozgását, de a későbbiekben hajlamos lehet így a rendszer a beszivárgásra. A bakhátas megoldás vagy a mosott közepes homok jobb választás lehet, de nem fog olyan jól teljesíteni, mint a tiszta, nagyon durva homok. Ha tökéletesen megfelelő minőségű homok nem található, keressünk alternatívát a következő két kritériumnak megfelelően, betartva a sorrendet is:

  1. Keressen tiszta (szennyeződésektől mentes) homokot;
  2. Keressen durva szemcséjű homokot;
fd_vs_mf