Tájépítészet – drénrendszer tervezési segédlet

A. Függőleges telepítés

1. Tervezze meg a gyűjtővonalak elrendezését

a. Tervezze meg a vezeték útját a legalacsonyabb területen át egészen a kifolyási pontig. Utóbbi lehet árok, utca, víztározó, egy másik drénvezeték, vagy lejtős domb. Ahol lehetséges, az összegyűjtött vizet tárolja a helyszínen tavakban, vagy használja öntözésre.

b. Kezdje a tervezést a kifolyási ponttal, a rendszer legalacsonyabb pontjával és folytassa a terület legmagasabb pontjáig, amit drénezni szükséges.

c.Tervezze meg az elágazások fővonaltól való távolságát

i. Ezek az oldalágak azonos távolságra lehetnek egymástól, hogy egyenletes vízelvezetést biztosítsanak a teljes területen. 3m – 4,5 m távolság tekinthető ideálisnak a legtöbb esetben.

ii. Ezek az oldalágak alacsonyan fekvő, problémás területekig nyúlhatnak el.
 

2. A Multi-Flow mérete, 15 cm, 30 cm és 45 cm lehet, amelyet a drén-rendszer teljes hosszának függvényében meghatározunk meg. Gyakran jobb megoldás nagyobb méretű (általában 30 cm-es) méretet használni a fővonalnál és kisebb méretet (általában 15 cm-est) a mellékágaknál.

3. Nagyobb rendszerek

Nagyobb területek esetén érdemes gyakrabban üríteni a gyűjtővezetékeket a szállítórendszerbe.

a. Mint javaslatot, összefoglalhatjuk, hogy:

i. A 15 cm-es Multi-Flow vonal eléri a teljes kapacitását, miután a vizet 40 m hosszon összegyűjtötte.

ii. A 30 cm-es Multi-Flow egészen 70 m hosszig képes a drénezésre, mielőtt eléri a maximum kapacitását.

iii. A 45 cm-es Multi-Flow akár 108 m hosszúságig is megfelelő lehet.

Ezek a hosszadatok azon alapulnak, miszerint a dréncső egy 3,5 m széles területről gyűjti össze a vizet, egy 25 mm/óra intenzitású csapadékot követően

b. A legelegánsabb módja ennek a kivitelezésére az, hogy a főgyűjtő vezetéket a központi dréncső alá helyezzük, ugyanabba az árokba.

c. A szállítórendszerhez történő csatlakozás.

A sima falú, kemény, merev csövek a legmegfelelőbbek a vízelvezető rendszer kialakítására. PVC, ABS vagy kettős falú korrugált csövet is választhatunk.

i. Néhány esetben, különösen nagyobb rendszereknél, a szállítórendszerhez történő csatlakozás többcélú idomokkal oldható meg. Leggyakrabban ez a 0600M, 1200M vagy 1800M típusú idom lehet. Ezek az idomok alulról nyitottak. Egy sztenderd 7,5 cm-es PVC, vagy ABS könyök vagy T-idomot lehet a Multi-Flow idommal csatlakoztatni. Csőragasztóval biztosíthatjuk a a csatlakozás tartósságát.

ii. Néhány esetben, különösen a kisebb rendszerek esetében, a legjobb, ha a vizet egy vég, vagy oldalsó kifolyón keresztül ürítjük. Ezekben az esetekben, vágja le a műanyag membrán fedelet, hogy az idomot megnyissa. Lényeges, hogy a kimeneti cső szorosan illeszkedjen és a szerelvény alján helyezkedjen el. Helyezze be a kimeneti csövet a nyílásba és tömítse a csatlakozást széles vízálló PVC-szalaggal. 7,5 cm-es csövet használhatunk 15 cm-es Multi-Flow-val; 10 cm-es csövet használhatunk 30 cm-es és 45 cm-es Multi-Flow-val
 
4. Visszatöltés

Használjon nagyon tiszta, durva szemcséjű homokot, az árok feltöltésére. A Multi-Flow-t az árok közepére kell helyezni a visszatöltés során. Bizonyosodjon meg róla, hogy a homok egészen a felszínig vagy ahhoz nagyon közel elér. Soha ne engedje, hogy az árok agyaggal vagy más tömör anyaggal kerüljön lefedésre.

B. Horizontális telepítés

1. Tervezze meg a gyűjtővonalak elrendezését

Általában, a horizontális telepítés nem igényel árok kialakítást. Új építés esetén, mint például virágágyások alatti drénezés, játszóterek, golfpályák „green” területe, vagy műfű alatti drénezésnél, a Multi-Flow-t az előkészített területre fektethetjük a visszatöltés előtt. Tervezze meg az utat a drénvezeték számára a legmagasabb ponttól a kifolyási pontig. A kifolyási pont lehet árok, utca, vízgyűjtő medence, másik drénvezeték vagy lankás domboldal. Ahol lehetséges, az összegyűjtött vizet tároljuk tavakban vagy hasznosítsuk öntözésre.
 
Amennyiben árok kialakítása szükséges, a lejtés biztosítása különösen fontos.

További oldalágak telepíthetők a rendszerben véletlenszerűen, vagy tyúkláb idomok segítségével halszálka minta, ill. a keresztidomokkal rácsminta készíthető.

2. A szállítórendszerekhez történő csatlakozás

a. A sima, szilárd, merev cső biztosítja a legmegbízhatóbb vízelvezető rendszert. A csatlakozások létrehozásához 7,5 cm-es csöveket használnak.
 
A szállítócsövekre való áttérésnek több módja van:
 
i. A szállítórendszerhez általában többcélú idommal (egyoldalas befolyású 0600M, 1200M vagy 1800M ) vagy többcélú idomokkal (kétoldali befolyású 06009, 12009 vagy 18009 ) lehet csatlakozni.
ii. A 15 cm-es vonalban a vízszintes tyúklábidomok és keresztek is jó kiáramlást biztosítanak. (06016 és 06018)
iii. Az oldalkifolyókat mindhárom méretben használják alkalmanként vízszintes kiürítéshez is. (06003, 12003 és 18003)

c. Mindegyik átmenethez jellemzően egy szabványos PVC vagy ABS könyököt vagy T-idomot használnak. Csőragasztóval tartós kapcsolatot biztosíthatunk.
 
3. Visszatöltés

Tiszta, nagyon durva szemcséjű homok felhasználásával biztosítható a Multi-Flow drénrendszer hosszú élettartama. A 2,5-5 cm méretű homokot el kell oszlatni a drénvezetéken, és fontos, hogy a homok 7,5–15 centiméterrel érjen túl a Multi-Flow rendszer mindkét oldalán. Soha ne használjunk agyagot, vagy más tömörödésre hajlamos anyagot visszatöltésre. A témával kapcsolatos további információkért lásd: A töltőanyag kiválasztása.