A helyes használatra vonatkozó kérdések

A vízzel telített talaj felszínének igénybevétele tömöríti a talajt azzal, hogy a lebegő talajrészecskéket a talajszemcsék közötti légüregekbe kényszeríti. Ez kemény és egyenetlen felületet eredményez, valamint gátolja az egészséges növények növekedését. A vízzel jelentősen telített vagy túlságosan üreges talaj nem eredményez egészséges gyepnövekedést.

(Lásd még: Lehetséges a túldrénezés?)

A Multi-Flow tulajdonképpen egy módosított és továbbfejlesztett French-drén.
A keskeny ároktelepítési technológiát (NTIT™) alkalmazó Multi-Flow-nak számos fontos előnye van egy régi típusú French-drénnel összehasonlítva:

A vízelvezető rendszer meghosszabbított élettartama. A durva homok drámai módon megnöveli a geotextíliával burkolt vízelvezető rendszerek élettartamát. Régimódi French-drénrendszer építésekor azonban nagyon nehéz lemásolni a homokszűrőt, emiatt a hagyományos drének hatékonysága rendszeresen csökken, amíg teljesen eldugulnak, gyakran néhány éven belül. A Multi-Flow-t nagyon könnyű befedni durva homokkal.

A felszín kisebb megbolygatása. Felújítás esetén óriási előnyt jelent a Multi-Flow rendszer telepítéséhez szükséges kis gépek, nem pedig a hagyományos French-drén megépítéséhez használt nagy berendezések használata.

Költség. A Multi-Flow rendszerhez csak 10 centiméteres árok szükséges. Ez csökkenti a feltárás és a visszatöltés költségeit, így az összes költség jóval alacsonyabb lesz, mint egy hagyományos drén költsége.

Gyakran kérdezik tőlünk, hogy a Multi-Flow milyen előnyökkel jár más szalag formájú drénekhez képest. Megosztunk néhány nyilvánvalóbb különbséget. Javasoljuk, hogy nézze meg más gyártók által a weboldalukon megadott információkat, hogy összehasonlítsa őket.

Négy Multi-Flow előnyre szeretnénk felhívni a figyelmet.

1. Kiváló áramlási sebességek – A Multi-Flow termékek képesek a vizet elvezetni a leendő rivális termékek sebességének kétszeresével. A Multi-Flow 6 hüvelykes termékeinek áramlási sebessége általában azonos vagy jobb, mint a többi szalagdrén 12 hüvelykes terméke.

2. Funkcionális idomok – A Multi-Flow rendszer egyszerű, hatékony módszereket kínál a rendszer összeállítására, valamint a bordázott, vagy sima falú (PVC) csövekhez való csatlakozásra. Más szalagdrén rendszerek az idomok nagyon korlátozott választékát kínálják, és ezek közül sok másodosztályúnak tűnik. Ezek a gyártók vonakodnak online bemutatni szerelvényeiket.

3. Integrált áramlási csatornák – A szalagdrének többsége geotextíliába burkolt bütykös lapokból áll, sokszor olyan a megjelenésük, mintha szövetbe csomagolt tojástartók lennének. A víznek bütykök között kellene folynia. Ez az áramlási felület nagymértékben lecsökken, amikor a geotextília a tömörödés miatt benyomódik a köztes területekre. A Multi-Flow zárt áramlási csatornákkal rendelkezik, amelyeknél nem jelentkezik ez a probléma.

4. Egységes szilárdság – A bütykös szalagdrének szilárdságát merőleges nyomással mérik. Ilyen körülmények között hasonló merevséget mutatnak, mint a Multi-Flow, átlós nyomás esetén azonban nem reagálnak ilyen jól. Valóságos helyzetekben a nyomás ritkán történik kizárólag merőleges irányból. A Multi-Flow igen szilárd, függetlenül a nyomás irányától.

Erős verseny folyik a műfüves pályaépítés területén is, emiatt nagy a nyomás tervek egyszerűsítésére. Egyes tervezők még a szikkasztó rendszereket is kihagyják terveikből annak érdekében, hogy tovább csökkentsék a költségeket. Ennek a stratégiának a rövidlátása nem mindig kerül napvilágra azonnal.

A tipikus műfüves gyeptelepítés esetén, a műfüvet egy zúzottkő rétegre helyezik  (gyakran két-három réteg, felülről lefelé növekvő méretű frakciók), amely viszont egy sűrű agyagalapon nyugszik, amelyet egy geotextília választ el. A gyepre hulló víz hamar beszivárog az agyagig. Innen lassan halad egy gyűjtőárok  felé, ahol egy drén összegyűjti és elvezeti. A zúzottkő ágyazat nagy mennyiségű vizet képes befogadni. Néha akkora csapadékmennyiség érkezik, ami meghaladja a kőréteg tárolókapacitását, és a víz áramlani kezd a felszínen.

Amennyiben a vizet hosszabb ideig hagyják az alépítményen tartózkodni, az alap elkezd szétesni. A telített altalaj az eredeti teherbíró képességének elveszíti több mint felét. Mivel az alap elveszíti szerkezeti egységét, a felület megsüllyed, üregesedik és hullámosodik. A geotextília fedésre helyezett vízelvezető rendszer gyors menekülési utat biztosít a víznek, ezáltal megvédi a létfontosságú alapot a telítettségtől. A műfű mező tartóssága a kiváló drénezéstől függ. A Multi-Flow vízelvezető rendszer biztosítja a gyep kiváló vízelvezetését. Alakja miatt nem szükséges árokba fektetni. Elég erős elkerülje az összeroppanást, és kiváló áramlási sebességet biztosít.

A Multi-Flow alakja csak 20%-ban torzul, 290kN/m2 terhelés hatására, de a vízáramlási tulajdonságai nem változnak, más szavakkal: 290kN/m2 nyomóerő alkalmazható, és továbbra is elvárhatja a rendszer teljes áramlási kapacitását. A Multi-Flow-t 478 kN/m2-re is tesztelték, amikor oválissá vált, de az áramlási teljesítmény nem csökkent jelentősen.

Erős verseny folyik a műfüves pályaépítés területén is, emiatt nagy a nyomás tervek egyszerűsítésére. Egyes tervezők még a szikkasztó rendszereket is kihagyják.

Mesterséges vízelvezetés

A mesterséges vízelvezetés a felesleges talajvíz eltávolítása és áthelyezése. Amint a talaj eléri azt a pontot, amely meghaladja a tárolókapacitását, az esőből vagy öntözésből származó további víz a felszínen pocsolyákat képez, vagy egy alacsonyabb pont felé áramlik. A drénrendszer átjárót biztosít a felesleges víz elszivárgásához a telített területről.

A nyitott árok alkalmazásának vizsgálata

A vízelvezető rendszer legegyszerűbb megoldásaként idézzünk fel egy képet egy  területről, amelyen keresztül-kasul keskeny árkok futnak. A szomszédos telített talajokból vagy a felszínen lévő tócsákból származó víz beszivárog ezekbe az árkokba, és a területről elfolyik. A dréncsövek lehetővé teszik az árok „nyitva tartását”, miközben a felületet lefedjük.

A gravitáció szabályai!

A természetes vízelvezető rendszerekhez hasonlóan a mesterséges vízelvezető rendszerek is a gravitációra támaszkodnak. Nem tudnak „felfelé” vizet szívni, ezért a vízelvezető rendszerek függenek a folyamatos természetes, vagy mesterséges lejtéstől. A víz mindig az alacsonyabb pont felé áramlik, bárhol is legyen az.

Vízgyűjtés és szállítás

A modern mesterséges vízelvezető rendszerek a következőkből állnak:

1. gyűjtővezetékek a víz összegyűjtésére

2. szállító rendszer a víz elvezetésére

A Multi-Flow az előnyben részesített drénrendszer, míg a sima falú, merev csövek (PVC, HDPE) biztosítják a legmegbízhatóbb szállítórendszert.

A Multi-Flow drénvonalak elrendezésének tervezésekor vegye figyelembe a következő tényezőket:

 A szorosabban elrendezett vízelvezető vezetékek alaposabb és gyorsabb reagálást nyújtanak. Sok helyzetben 3m távolság ideális.

 A felszínhez közelebb elhelyezett drénvezetékek általában gyorsabban reagálnak, míg a mélyebben elhelyezettek általában nagyobb területet fognak át, de hosszabb időre van szükség a szivárogtatáshoz.

A talaj szemcsemérete drámai módon befolyásolja a víz mozgásának sebességét a talajban. A durva talajok lehetővé teszik a gyors vízmozgást. A finom, tömörített talajok lassabban engedik át a vizet. A porózus talajokban a drének közelebb helyezése egymáshoz és a felszínhez hasznos, mivel ezekben a talajtípusokban a víz gyorsan eléri a kollektorokat, és extra kapacitásra van szükség. Ez szintén hasznos a tömör talajban is, mert a kisebb távolságok azt jelentik, hogy a víznek nem kell olyan messzire vándorolnia, hogy a gyűjtőkhöz eljusson.

A talaj gyakran nem egyenletes, az agyag, vagy a tömörödött rétegek jelentősen befolyásolják a víz áramlását.

A drénvezeték hosszát az adott méretű termék kapacitása szabja meg. Például, ha azt szeretné, hogy óránként 25 mm-es csapadékot kezeljen, és 15 cm-es Multi-Flow-t telepített 3,5m távolságra, akkor a drénvonal nem haladhatja meg a 41m hosszúságot.

A telepítésre vonatkozó kérdések

Az NTIT ™ a legjelentősebb újítás a vízelvezető technológiában a műanyag csövek megjelenése óta. A hagyományos French-drén meghibásodási arányával és munkaigényével kapcsolatos elégedetlenségre válaszul fejlesztették ki. Ez a vízelvezetési filozófia ötvözi a kényelmet és a hatékonyságot, a jobb eredmény elérése érdekében.

Az NTIT ™ feltételezi, hogy a vízelvezető rendszer a környezet minimális megbontásával fektethető, nagy felülettel bír, jelentős áramlási kapacitással,  és hosszú várható élettartammal rendelkezik.

A felületi minimális megzavarása – Az NTIT ™ megköveteli, hogy a drén keskeny profilú legyen, és kisebb árokszélességet igényeljen

Megnövelt elnyelő felület – A drén nemcsak keskeny, hanem magas is, ami sokkal nagyobb felületet eredményez, mint a hagyományos kerek cső. A nagyobb felület nagyobb lehetőséget biztosít a víz bejutására az áramlási csatornákba, ezáltal növelve a lefolyás hatékonyságát.

Nagy áramlási kapacitás – Az NTIT ™ megköveteli, hogy a drén akadálytalan kerek áramlási csatornákat tartalmazzon az összegyűjtött víz gyors eltávolításához.

Hosszú várható élettartam – Az NTIT ™ talán legfontosabb jellemzője a hosszú élettartama. A keskeny árokban található magas, vékony drén könnyen visszatölthető homokkal. A homok kiváló szűrő. Azáltal, hogy megakadályozza, hogy az agyag és az iszap elérje a drén geotextília szűrőjét, a homok drámai módon meghosszabbítja a vízelvezető rendszer élettartamát.

Általában egy 10 cm széles láncos árokásót használnak a Multi-Flow telepítéséhez szükséges árkok kialakítására. További segédeszközök lehetnek lapátok, haszongépjárművek, talicskák stb. A tényleges telepítés során általában nincs szükség nehéz építőipari gépekre. Nagyobb projektek esetében a Great Lakes Inter-Drain, Inc. gyárt egy könnyű traktoros árokásót, amely összegyűjti a feltárt anyagot. Az AFT 45 ideális atlétikai pályákon vagy golfpályákon végzett javítási munkákhoz.

Legalább 10 cm széles árok ajánlott. Ez körülbelül 4 cm homokszűrőt tesz lehetővé a  drén mindkét oldalán.

Az árok mélysége az alkalmazástól függően változik, alapszabályként azonban az ároknak olyan mélynek kell lennie, mint a kívánt vízszint. Sok felszínközeli alkalmazásban csak a talaj felső néhány centiméterét kell elszivárogtatni. Ebben az esetben a Multi-Flow termék teteje 5-15 cm-re kerül a felszíntől.

Nem, a Multi-Flow készen áll a nyílt árokba való fektetésre. Az árok béleléséhez ne használjon további anyagot! Ez a Multi-Flow rendszert ugyanazoknak a kockázatoknak tenné ki, amelyekkel a French-drén szembesül.

A drénrendszer megtervezése előtt megfelelő helyet kell kialakítani a kifolyó számára. Ilyen lehet például a városi csapadékvízrendszer, árok vagy más alacsonyan fekvő terület, vagy egyes esetekben akár a városok útfelületei is. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nincs más megoldás, mint egy szikkasztógödör használata. A szikkasztógödrök alapvetően egyszerű üregek a földben, néha nagy sziklákkal töltve meg. Mivel korlátozott kapacitással rendelkeznek, a szikkasztógödör legyen az utolsó választás a drénrendszer kifolyásaként. Ha szivattyút használunk az összegyűjtött víz továbbításához, számítsuk ki a maximális vízmennyiséget.

A szállítórendszereknek képesnek kell lenniük arra, hogy a vizet a helyszínről olyan gyorsan vigyék el, amilyen gyorsan a drénrendszer össze tudja gyűjteni. Ezenkívül a szállítórendszernek legalább olyan erősnek kell lennie, mint a drénrendszernek. PVC, ABS és a duplafalú bordás HDPE cső jó választás lehet. Az áramlási teljesítményszükséglet az adott szállítócsőbe betáplált kollektorvezetékek számától függően változik. A 6” (15 cm), 12” (30 cm) és 18”-es (45 cm) Multi-Flow kollektorok percenként 64, 110, illetve 170 l/perc szállítására képesek. Szorozzuk meg a kollektorvezetékek számát a megfelelő liter/perc mennyiséggel a maximális várható kapacitás meghatározásához.

A Multi-Flow-t sokféle csőhöz csatlakoztathatjuk. Szimpla falú bordás PE, dupla falú bordás PE, PVC, ABS, stb.

Számos lehetőség kínálkozik a Multi-Flow kerek csőhöz történő csatlakozására. Oldalkifolyó idomokat használunk, ha hosszabb Multi-Flow drénvezetéket használunk és 90 fokban ürítjük ki a rendszert.

Végkifolyókat helyezünk el a drénrendszer végén, és az összegyűlt vizet egyenes vonalban vezetjük a kerek csőbe.

Többcélú idomokat (különösen 0600M, 1200M és 1800M) használunk, ha nagy mennyiségű víz várható, ha víztömör csatlakozásra van szükség, és van hely a könyöknek vagy T-idomnak a kollektor szintje alatt.

Oldalsó és végkifolyók mindhárom Multi-Flow drénrendszer-mérethez rendelkezésre állnak. A 15 és 30 cm-es rendszer idomai 120mm, a 15cm-es rendszer idomai 100mm belső átmérővel rendelkeznek. A zárómembrán levágása után a kifolyó behelyezhető egy csőbe; vagy egy kerek csövet lehet behelyezni a kifolyóba. Az illesztés attól függ, hogy milyen típusú kerek csövet használnak.

A 15 cm-es idomok szorosan illeszkednek egy 75 mm-es PVC Sch 40-es idomra, vagy lazán a 100 mm-es PVC csőre. A 15 és 30 cm-es rendszer idomai illeszkednek a 100 mm-es Sch40-es PVC tokjába.

Ha a cső kisebb, mint a kimenet, akkor célszerű kivágni a membrán nyílását a cső méretének és kialakításának megfelelően. Mindig vágja ki a nyílást a membrán aljáig.

Bizonyos átmérőjű kerek csöveknél lehetséges a kifolyóidom behelyezése a kerek csőbe. A kifolyó csonkját hornyolhatjuk, vagy bevághatjuk a behelyezés érdekében.

Minden esetben min. 5 cm-es PVC szalagot kell használni, hogy megakadályozzuk a homok beszivárgását az árok visszatöltése során. A végkifolyó és oldalkifolyó használata nem eredményez víztömör illesztést.

Sok esetben a legjobb megoldás a többcélú csatlakozó aljáról történő vízelvezetés. Az összes Multi-Flow többcélú idomnál használhatók alsó kivezetésként például T, Y, és keresztidomok. 75 mm-es PVC könyök, vagy T használható ezekhez a csatlakozásokhoz. Pontos és víztömör illeszkedést biztosítanak. Csőragasztóval állandóvá tehetjük a csatlakozást.

A PVC gyűjtő sokféle módon csapolható meg. A közbenső T, és a nyeregidomok használata általános módszer. A Multi-Flow gyártja a kifejezetten erre a célra készített Rigi-Tap csatlakozót. A Rigi-Tap lehetővé teszi a kényelmes átmenetet a Multi-Flow többcélú idomról (például egy 0600M) egy PVC csőre. Ez egy költséghatékony és időmegtakarító módszer a Multi-Flow drénrendszerről bármilyen PVC  főgyűjtő rendszerre való áttérésre, és vonzó alternatívája a drága és időigényes közbenső T-idomoknak. A 08RTP kapcsolatot biztosít egy DN200 PVC csővel, míg a 10RTP egy DN250-es PVC-vel. Más átmérőjű csövekhez az idomokat külön megrendelés esetén tudjuk szállítani.

Telepítési utasítások:

1. Jelölje ki és jelölje meg a PVC cső megfelelő pontjának közepét a Rigi-Tap felszereléséhez.

2. Vágjon lyukat a PVC csőbe egy mintegy 8,5-9,0 centiméteres koronafúróval.

3. Vigyen fel ragasztót (ABS / PVC) a lyuk körüli PVC csőre és a szabadon álló csőfalra, valamint a Rigi-Tap mélyebb és ívelt falára.

4. Helyezze a Rigi-Tap-ot a furatba 90 fokkal a végső beágyazott pozíciótól. Forgassa a Rigi-Tap-ot addig, amíg szilárdan be nem fekszik. 5. A többcélú idom csatlakoztatása előtt hagyjon elegendő időt a ragasztó keményedésére a gyártó útmutatásait követve.

A PVC csövekhez hasonlóan a bordásfalú csővezeték is többféle módon kapcsolható a drénrendszerhez. A közbenső T, és a nyeregidomok használata általános módszer. A Varicore gyártja a kifejezetten erre a célra készült Corru-Tap csatlakozót. Mielőtt bemutatnánk ezt a módszert, néhány megfontolásra érdemes szempont. A Varicore, szilárdsága miatt, határozottan javasolja a PVC csövek használatát szállítórendszerekben. A bordás csövek, különösen az egyfalú változat, nem rendelkezik a Multi-Flow drének nyomásállóságával. Nem lenne bölcs dolog a tervezés során a drénrendszer erejével számolni és figyelmen kívül hagyni az elvezető rendszer gyengeségét. A kettős falú korrugált cső használata kevésbé kockázatos.

Ennek ellenére tudjuk, hogy vannak olyan esetek, amikor a bordásfalú gyűjtőrendszer már működik, vagy egy projektben előírták. Ezt szem előtt tartva a Multi-Flow Corru-Tap költséghatékony és időtakarékos módszert kínál a Multi-Flow gyűjtőrendszer bordázott csőhöz kapcsolásához.

Ha a Multi-Flow vízszintesen van fektetve, például szintetikus gyep alatt, akkor 06023 vagy 12023 idomot használunk. Ez egyrészt messze felülmúlja azt a szokásos gyakorlatot, hogy a drénvezetékeket egyszerűen egy zúzott kővel töltött árokba ürítik, lehetővé téve számára, hogy megtalálja a saját útját a perforált gyűjtőcsövekig, és sokkal könnyebb, mint egy T-idomoz építeni a szállítóvezetékbe.

A 00CTV bármely Multi-Flow többcélú idomhoz csatlakozik, és általában függőleges helyzetben használják. Ez a függőleges Corru-Tap bármilyen Multi-Flow többcélú idomhoz illeszthető. A toldó akkor használatos, ha a gyűjtővezeték mélyebben helyezkedik el.

A Corru-Taps szoros illeszkedést biztosít a talajjal szemben, de nem víztömör. Mivel perforált csőbe kerül, víztömör illesztés felesleges. A Corru-Tap tipikusan DN200-450 kettős falú csövekhez alkalmas.

Telepítési utasítások

1. Válassza ki és jelölje meg a gyűjtőcső tetején a megfelelő pont közepét a Corru-Tap telepítéséhez.

2. Koronafúróval fúrjon lyukat a csőbe. Használjon 100mm-es koronafúrót a 06CTH és 00CTV idomokhoz, és 120 mm-es koronafúrót a 12CTH-hoz.

3. Helyezze a Corru-Tap-ot a furatba, amíg a reteszelő fülek be nem kattannak.

4. Horizontális fektetésnél a Multi-Flow közvetlenül a Corru-Tap-hoz csatlakozik. Vertikális  telepítés esetén a Corru-Tap bármilyen többcélú idomot vagy toldót kaphat.

A PVC felszállóág bármilyen többcélú idom aljához csatlakoztatható. Ennek a felszálló ágnak a hossza szabadon megválasztható. Olyan helyzetekben, amikor várható az ülepedés, rugalmas kompenzátor ajánlott. A kompenzátor rugalmasságot biztosít megemelkedés vagy süllyedés esetén.

Feltéve, hogy az akadályt nem lehet átvágni, a Multi-Flow drénre végkifolyót teszünk, bekötjük egy rövid, az akadály alatt futó kerek csőbe, majd visszakötjük egy másik végidomhoz, amellyel a folytatódhat a Multi-Flow drén.

Vajon a Multi-Flow hatékonyan fog működni, ha kevés vagy egyáltalán nincs az adott területen lejtés?

A mesterséges vízelvezetés a gravitációt használja a nem kívánt víz elvezetéséhez. A gravitáció lehúzza a vizet a lejtő mentén, az árok hosszában a kifolyásig. Ha az árok nem lejt, akkor a víz csak azután mozog, miután felgyűlt az árokban, és sokkal lassabban fog mozogni, mint ha az ároknak lejtése lenne. Célszerű a vízelvezető rendszerben legalább 0,5% és 1% közötti lejtést fenntartani. (15-30 centiméter esés minden 30 m hosszúságra)

Többcélú kimenetek és csatlakozók (pl. 1200M és 12009 összekapcsolhatók egy 3 ”- 3” házaspárral (ABS05). Nagyobb mennyiségben a Varicore egyedi gyártással készíthet csatlakozókat több felvonó befogadására. Az autópálya vízelvezetésében meredek mentén néha több felvonóra van szükség lejtőkön, támfalak mögött és más speciális helyiségekben.

Megfelelő visszatöltő közeg kiválasztása kritikus fontosságú a vízelvezető rendszerek megfelelő teljesítménye és hosszú élettartama szempontjából. A feltöltő közeg elsődleges szűrőként szolgál az iszap és az agyag kiszűrésére, amelyek végül eltömíthetik a vízelvezető rendszert.

A finom és nagyon finom homok lelassíthatja a víz beáramlását, és akár át is juthat a szűrőn. A nagyobb aggregátumok viszont nem fognak megfelelő munkát végezni a szűréssel.

A „nagyon durva homok” ajánlott töltőközegként a vízelvezető termékekhez. Az USDA osztályozási rendszere szerint a nagyon durva homok részecskemérete hozzávetőlegesen 1,0 és 2,0 mm között van.

A rosták átengedésekor a nagyon durva homok:

• o kevesebb, mint 5% visszatartva egy # 10 US standard szitán

o kevesebb, mint 5% halad át egy # 30 US szabványos szitán

o Legfeljebb 1% halad át egy # 50 US szabványos szitán

Ha a vízelvezető rendszer kialakításának hiánya vagy egyéb korlátok miatt el kell térni ettől az ajánlott feltöltő anyagtól, akkor a vízelvezető rendszer élettartamának csökkenése várható.

A háttérkitöltés kiválasztásával kapcsolatos teljesebb vita a mérnöki részben található.

Nyilvánvalóan nem szeretnénk, ha a telepítők a Multi-Flow-t vagy bármilyen más vízelvezető terméket feltöltenének natív talajjal. A rendszer valószínűleg korai meghibásodást szenved. Ezután a vevő a hibát a valódi tettes, a bírságok helyett a vízelvezető terméket hibáztathatja.

A fenti feltöltési ajánlás nem kizárólag a Multi-Flow lefolyótermékekre vonatkozik, hanem gyakorlati útmutató minden olyan vízelvezető rendszer kialakításához, ahol selyem vagy finomszemcsék vannak jelen, és a rendszer hosszú élettartama kívánatos. Tapasztalt vízelvezető szerelők egyetértenek abban, hogy az őshonos talajjal vagy a rossz homokkal való visszatöltés veszélyes gyakorlat.

Tudjuk, hogy az ügyfeleknek néha a legjobbaknál kevesebbel kell elszámolniuk. Bármilyen kiválasztott feltöltést előnyben kell részesíteni az őshonos feltárt talajjal szemben. A Multi-Flow mérete és alakja a prémium feltöltést reálisabbá teszi, mint egy French-drénrendszerben. Ez azonban csak egy a sok vonzó Multi-Flow funkció közül. Kiváló szilárdság, megnövelt felület, gyorsabb áramlási sebesség, jobb minőségű szűrő, professzionális és gyors kiszolgálás, valamint a páratlan csatlakozórendszer együttesen a Multi-Flow fejét és vállát a verseny fölé helyezi a legjobb visszatöltéssel vagy anélkül. Nem lenne szerencsés, ha valaki egy alacsonyabb rendű dréntelepítését választaná, mert azt az illúziót illeti, hogy az biztonságosan visszatölthető alsóbbrendű feltöltéssel.