Burkolattal ellátott felület drénezése

A. Kitermelés

 1. Árokásás

Előnyben részesített módszer – árokásó használatával

Olyan körülmények között, ahol az alap megfelelően kötött, árokásóval 10-15 cm széles árkot lehet feltárni a megadott mélységig.

Ha az árok falai nem tartalmasnak üregeket, ami gyengítené az alapot, ez lesz a megfelelő módszer. Ez kevesebb felületi sérülést, kevesebb töltést és kevesebb burkolatcserét eredményez.

 1. Alternatív megoldás

Olyan körülmények között, ahol az alap laza vagy kevésbé kötött, láncos árokásóra lehet szükség.

 • Fűrész vagy tárcsa segítségével végezzük a vágást az egységes él elérése érdekében
 • Az útburkolatot olyan szélességig kell eltávolítani, amely megakadályozza a burkolat omlását az árokásás során és a hatékony tömörítés érdekében a visszatöltés után.
 • Távolítsuk el a feltárt burkolatot a helyszínről.
 • Láncos árokásó segítségével alakítsunk ki 10-15 cm-es árkot a megadott mélységig.
1rockwheel

B. A gyűjtőrendszer szállítórendszerhez történő csatlakoztatása

A tervező meghatározhatja a Multi-Flow gyűjtők és a szállítórendszer összekapcsolásának megoldását. Két módszerből választhatunk.

 1. Előnyben részesített módszer

Ha a kifolyók magassága lehetővé teszi, akkor a szállítórendszer elhelyezése a kollektor rendszer alatt számos előnnyel jár. Ez a módszer növeli az áramlási teljesítményt és csökkenti az alacsonyan fekvő területek rehidratációjának kockázatát.

Ha a szállítórendszer a gyűjtőrendszer alatt helyezkedik el, a Multi-Flow többcélú idomokat használjuk a Multi-Flow idomok kivezetésére.

2aasphaltcutaway
 1. Alternatív módszer

Ha a helyszín magasságkorlátokkal jellemezhető, akkor a szállítórendszer a gyűjtőrendszer aljával egy szinten telepíthető. Ha a szállítórendszer a gyűjtőrendszer aljával azonos szinten helyezkedik el, a Multi-Flow gyűjtők kivezetésére végkifolyót vagy oldalsó kifolyót használunk.

chain_trencher

3. A geotextília szűrőt az idomokhoz ragasztjuk, széles csőszalaggal. Ez biztosítja, hogy ezeken a pontokon a törmelék ne szivárogjon be a szövet mögé.

C. Töltés és konszolidáció

 1. A töltőanyag válogatott, mosott, nagyon durva szemcséjű homok, az előírásoknak megfelelően.

 2. Helyezzük a Multi-Flow-t a drénárok közepére, és biztosítsuk, hogy a visszatöltő anyag az árok aljától egészen annak tetejéig ér, a drén mindkét oldalán.

 3. Az alapos és hatékony konszolidáció elengedhetetlen. A visszatöltött drénárok vízzel történő töltése a konszolidáció elérése érdekében alkalmazott, előnyben részesített megoldás. A legtöbb esetben megfelelő eljárás, hogy a 2,5 cm-es alacsony nyomású vízsugarat a visszatöltött drénárok tetejére folyatjuk.
3bottom-1

D. A burkolat pótlása

A burkolat pótlása a konszolidációt követően válik teljessé, vastagsága a környező burkolat vastagságát el kell, hogy érje.

4end