golf-vertical

Tipikus függőleges (vertikális) telepítések

Mivel a Multi-Flow tipikusan egy nagyjából 10 cm széles árokba kerül telepítésre, kényelmesen összeállítható, bárhol is van rá szükség. Új pálya építésénél, illetve, ami még ennél is fontosabb, felújítás esetén, a munkához szükséges idő és a felmerülő költségek meghatározásában fontos tényezőt játszik egyrészt a kitermelésre kerülő föld, másrészt a szükséges visszatöltés mennyisége. Ráadásul, felújítás esetén, a meglévő pályarészek kisebb megbontása további előnye a Multi-Flownak.

(Fairway) – az „elütőhely” és a „green” területek közötti – 2-4 cm-re nyírt – füves pályaszakasz hatékony vízelvezetését biztosítja a hosszanti irányban futó vagy csak az alacsony területeken lévő egyetlen fővonal. A balról vagy jobbról, esetleg mindkét irányból az alacsonyabban fekvő területekre futó oldalágak tovább növelik a hatékonyságot.

Golfautó utak – ha a golfpályán kialakított autóutak akadályozzák a normális vízmozgást a magas és alacsony területek között, a Multi-Flow vízelvezetési technológia megoldást jelenthet. Alacsony fekvésű területeken, az út mindkét oldalára fektetett Multi-Flow gyűjtővezetékek megakadályozhatják az útalap vízzel történő telítődését, illetve annak szerkezeti leromlását.

Homokcsapdák – a Multi-Flow beépítése a homokcsapda alapjába a karbantartást szükségtelenné teszi. A hatékony rácsminta egyenletes és gyors vízelvezetést biztosít anélkül, hogy fokozná a homokcsapdát alkotó homok vándorlását heves esőzések idején.

Egyéb – gyakran a legjobb megoldás egyetlen függőleges Multi-Flow dréncső telepítése olyan, vizesedésre hajlamosabb területeken, mint az elütési helyek, az egyenetlen felszínű

golf-vertical-1

Tipikus vízszintes (horizontális) telepítések

Azokon a helyeken, ahol a felső talajréteget eltávolítjuk, és felszínre kerül a tömör altalaj, nincs szükség árokra, a Multi-Flow egyszerűen vízszintesen leteríthető. Dr. Ed McCoy legújabb kutatása az Ohio Állami Egyetemen bebizonyította, hogy ez az árok nélküli rendszer az árkolt rendszerekhez hasonló vízelvezetési hatékonyságot biztosít anélkül, hogy többlet idő- és költségráfordítással számolnánk.

Green terület (A pálya lyuk körüli finomra nyírt füves területe, ahol csak puttolni (gurítani) szabad). A „green” terület vízelvezetését leghatékonyabban sűrű, halszálka mintás kialakítással oldhatjuk meg. Ez két kívánt hatást is eredményez: egyrészt a felesleges víz gyorsan távozik és a talajrészecskék vándorlása minimális. A drénvezetékek elosztásával a pálya „green” területén, a víz egyszerűen egyenesen lefelé mozog. A gyengéd vízmozgás és a rácsozat elemei közötti minimális távolság miatt kevésbé valószínű, hogy a talajrészecskék elmozdulnak, emiatt ez a vízelvezető rendszer kevésbé hajlamos az eltömődésre.

Bunkerek – hasonló elrendezést használunk, ha a bunkernek széles, lapos az alja. Gyakran a bunkerek nagyobb vízelvezetési teljesítményt kívánnak, mert a környező „green” vagy „fairway” pályarészek a bunkerek felé lejtenek.

Négy indok, hogy miért Multi-Flowt használjunk a pályán

 

Akár új pálya építésről, akár egy meglévő felújításáról van szó, a Multi-flow jó megoldás, mert 1) egyszerű a telepítése 2) hosszantartó 3) magas szinten kihasználható 4) költséghatékony.

  1. Egyszerű telepítés – legalább három tényező teszi a Multi-Flowt olyan termékké, amelyet a tervezők, a kivitelezők és a beruházók egyaránt szeretnek:
4b_narrow_alt

Alak – panel formája miatt, függőlegesen egy keskeny árokba telepíthető vagy vízszintesen fektethető árokásás nélkül. Akármelyik megoldást választjuk, sok időt takaríthatunk meg. A keskeny árokba történő függőleges telepítés a pálya „fairway” területein elég általános. A vízszintes (horizontális elrendezés) pedig a „green” pályaterületen elterjedt.

5_connectors

Idomok – nem csupán könnyű használni a Multi-Flow idomokat, hanem széles választékban is rendelkezésre állnak. Bármely, az adott területnek megfelelő rendszer kialakítható a Multi-Flow idomok széles választékából.

multi_flow-eu-imp-flexible-1-3495749

Rugalmasság – a Multi-Flow rendszer nagymértékben rugalmas, ezáltal könnyű vele dolgozni, szűkebb fordulókat is ki lehet alakítani a panelekkel és könnyen csatlakoztatható az idomokhoz.

 
skid_on_black_pipe
  1. Hosszan tartó – a Multi-Flow élettartama hosszú, a következők miatt:

Erő – A Multi-flowt úgy tervezték, hogy nagy terhelésnek is ellenálljon. Sekély telepítés esetén nem roppan össze a nagy felületi terhelés miatt, illetve mélyebbre történő telepítés esetén a föld súlya alatt. A nehéz tehergépkocsik, felszerelések bár ritkán fordulnak elő a pályákon, de ha mégis, akkor jelentős károkat okozhatnak a területen. A keskeny vízgyűjtővezetéken egvetlen alkalommal történő áthajtás is használhatatlanná teheti azt; a Multi-Flow azonban képes az ilyen jellegű erőhatásoknak ellenállni.

8_bmp_revised

Kompatibilitás a BMP telepítési technikákkal (A BMP egy olyan módszer, amelyet a csapadékvíz elvezetésének, és a szennyező anyagoknak a helyi vízkészletekbe történő kibocsátásának megakadályozására vagy ellenőrzésére használnak) – A Multi-Flow rendszer hatékony geotextília szűrőt tartalmaz. Ez a kiváló minőségű szövet másodlagos szűrőként funkcionál, tisztán és dugulásmentesen tartja a Multi-Flow áramlási csatornáit, a tiszta, durva szemcséjű homok pedig nagyon hatékony elsődleges szűrőként működik. Alakjának köszönhetően a Multi-Flow könnyen borítható homokkal, amely tovább növeli annak élettart

surfacearealeft
  1. Magas szintű kihasználhatóság – a golfpálya-vízelvezető rendszereknek képesnek kell lenniük a víz összegyűjtésére és szállítására. A Multi-Flow mindkét szempontból kiemelkedő:

A víz könnyebben bejut a Multi-Flow drénrendszerbe, mert nagyobb felülettel rendelkezik, mint a hagyományos cső. Minél több drénfelület érintkezik a vízzel telített talajjal, annál gyorsabb, hatékonyabb lehet a vízelvezetés. Egyméternyi 30 cm széles Multi-Flow 6603 cm2 területről képes begyűjteni a vizet, míg egy 10 cm-es átmérőjű kerek cső ennek az értéknek a feléről, 3176 cm2 területről.

3_compare_panel_drains

Miután a víz bejutott a Multi-Flow áramlási csatornába, gyorsan továbbhalad, mivel a csatorna kerek és akadálymentes, ellentétben a többi, panel alakú rendszerrel.

all_costs

A Multi-Flow rendszer kiépítése a hasonló teljesítményű French-drén rendszer teljes beruházási költségének mintegy felébe kerül. Ha ehhez hozzávesszük a hosszabb élettartamot, a Multi-Flow nagyon vonzó választásnak tűnik. Mindezeken túl, a French-drén rendszer kialakításához szükséges hosszabb idő, illetve az esetleges vásárlói elégedetlenségből fakadó többletköltség tovább növeli a Multi-Flow rendszer előnyét, így összességében a Multi-Flow nélkülözhetetlennek tekinthető.