Mérnöki létesítmények drén-rendszerére vonatkozó telepítési tanácsok

I. A Multi-Flow függőleges telepítése

A Multi-Flow vízelvezető rendszerek kivételesen jól szolgálják a legkülönbözőbb mérnöki projekteket. Használata kifejezetten előnyös a hulladéklerakókban, a bányák és meddőhányók létesítésében, deszaturációs projektekben, vasútvonalak, vasúti pályaudvarok, folyékonyhulladék és víztárolók, valamint földgátak esetén.

A. Szükséges felszerelés:

 • 10 cm-es láncos árokásó és / vagy keskeny kézi ásó
 • talicska és/vagy fűkarbantartó kisgép, például Gator ™ vagy Mule ™
 • munkakés, sniccer
 • lézeres vagy kézi szintező
 • központosító eszköz (opcionális)
 • tömlős vízmérték (opcionális)

 

B. Szükséges anyagok:

 • megfelelő méretű Multi-Flow a drénrendszerhez
 • megfelelő Multi-Flow idomok
 • tiszta, nagyon durva szemcséjű homok
 • PVC vagy ABS cső a főgyűjtőhöz
 • PVC vagy ABS idomok, ha szükségesek
 • PVC szalag

1. Drén-árok kialakítás

A problémás területen festékkel vagy zászlókkal jelölje ki a drénvonal tervezett útját a kifolyási pontig. A kifolyási pont lehet árok, utca, vízgyűjtő medence, egy másik drén-vezeték vagy akár egy lejtős domboldal. Kezdje el az árok kialakítását a kifolyási ponton és haladjon a problémás terület legmagasabb pontja felé. Időnként ellenőrizze, hogy megtartja-e a megfelelő lejtést. Szállítson el minden kitermelt anyagot a helyszínről.

2. A drén fektetése

A drént tekerje ki az árok mentén. A végeken húzza vissza a geotextíliát, és pattintsa be az idomokat a helyükre. Könnyebb az illesztés, ha előtte egy kicsit szétfeszítjük az idomot.
Nyomjuk az idomokat, mint pl. a záró kupakokat, az oldalsó vagy a végkifolyókat, határozottan a csőre a biztonságos kötés létrehozására. Ezután húzzuk át a szövetet az idomon, és rögzítsük a helyén széles vízálló ragasztószalaggal. Ez biztosítja, hogy a szennyeződés ne kerüljön be a szövet mögé, és ne okozzon dugulást.

2aliztrenching

3. Csatlakozás a gyűjtőrendszerhez

A sima, szilárd, merev cső biztosítja a legmegbízhatóbb gyűjtőrendszert. A 75 mm-es  csövet a 15 cm-es Multi-Flow-val együtt használjuk; 100 mm-es csövet használunk a 30 cm-es és 45 cm-es Multi-Flow-hoz.

A gyűjtőcsőhöz gyakran többcélú idommal kell csatlakozni. Leggyakrabban ez egy 0600M, 1200M vagy 1800M típusú idom lesz. Ezek az idomok alulról nyitottak, egy szokványos PVC, vagy ABS könyök, ill. T- idom ráhúzható az idomokra. Csőragasztóval biztosíthatjuk a tartós kötést.

Bizonyos esetekben a legjobb, ha a vizet egy vég- vagy oldalkifolyón keresztül engedjük ki. Ilyen esetben vágja le a kifolyó nyílását fedő műanyag membránt. Vágja ki a lyukat úgy, hogy a kifolyócső szorosan illeszkedjen és az idom alján helyezkedjen el. Helyezze be a kifolyócsövet a nyílásba, és rögzítse a csatlakozást széles vízálló PVC szalaggal.

2bcutting

4. Visszatöltés

Használjon tiszta, durva szemcséjű homokot az árok feltöltéséhez. Tartsa a Multi-Flow-t az árok közepén visszatöltés közben. Töltse fel a homokot a felszínig, vagy annak közelébe. A homokkal megtöltött drén-árok vízzel történő locsolása elősegíti a homok gyors leülepedését. Az árok tetejére termőtalaj, vagy zúzott kő kerülhet. Soha ne fedje le a drénárkot agyaggal, vagy más sűrű anyaggal.

4aelbow-1

II. A Multi-Flow vízszintes telepítéses

Idomok – A Multi-Flow idomok nemcsak egyszerűen használhatók, de széles választékban rendelkezésre állnak. Bármely konfiguráció, amely megfelel egy adott területnek, megoldható Multi-Flow idomok széles választékából, egy vagy több felhasználásával.

A. Szükséges felszerelés:

 • ásó és/vagy gyalogkíséretű rakodó
 • talicska és/vagy karbantartó kisgép (UTV)
 • munkakés, sniccer
 • lézeres vagy kézi szintező

B. Szükséges anyagok:

 • megfelelő méretű Multi-Flow dréncső a rendszerhez
 • megfelelő Multi-Flow idomok
 • tiszta, nagyon durva szemcséjű homok
 • PVC vagy ABS cső a főgyűjtőhöz
 • PVC vagy ABS adapterek, ha szükségesek
 • PVC szalag

C. Eljárás

1. Drén-árok kialakítása

Általában a vízszintes telepítésnél nincs szükség drénárok kialakítására. Új egység kialakítása esetén, például virágágyásoknál, játszótereken, a golfpálya „green” részén, vagy műfüves területen, a Multi-Flow-t az előkészített területre telepítik a visszatöltés előtt. Jelölje ki a drénvonal tervezett útját a kifolyási pontig. A kifolyási pont lehet árok, utca, vízgyűjtő medence, egy másik drénvezeték vagy akár egy lejtős domboldal. Ha árokásásra van szükség, az árokásást a legalacsonyabb ponton kezdje meg, és haladjon a legmagasabb pont felé. A rendszer fektetési szögének meghatározása és tartása különösen fontos a vízszintes telepítéseknél. Távolítsa el a kitermelt anyagot a helyszínről.

2. A dréncső fektetése

A drént tekerje ki az árokban. A végén húzza vissza a geotextília szűrőt, és pattintsa be az idomokat a helyükre. Könnyebben illeszkednek, ha előtte egy kicsit szétfeszítjük az idomot.
A rögzítés biztosításához az alkatrészeket, például a záró-sapkákat, az idomokat, az oldalsó vagy a végkifolyót határozottan tartsuk a cső fölé. Ezután húzza át a szövetet a szerelvényen, és tartsa a helyén széles szalaggal. Ez biztosítja, hogy a szennyeződés ne kerüljön be a szövet mögé, és ne akadályozza a leeresztő szelepet.

3. Csatlakozás a szállító rendszerhez

A sima, szilárd, merev cső biztosítja a legmegbízhatóbb szállítórendszert. A 75 mm-es  csövet a 15 cm-es Multi-Flow-val együtt használják; 100 mm-es csövet használnak a 30 cm-es és 45 cm-es Multi-Flow-hoz.

A főgyűjtőhöz általában egyoldalas idommal, vagy egy kétoldali befolyóval rendelkező többcélú idommal lehet csatlakozni. A 15 cm-es dréncső esetén a vízszintes tyúkláb és a vízszintes keresztidom is jó kifolyást biztosít. Szokványos PVC, vagy ABS könyök, ill. T-idom kapcsolható a Multi-Flow idomhoz. Csőragasztóval tartós kapcsolatot biztosíthatunk. Alkalmanként oldalsó kifolyót is használhatunk ebben az esetben.

4. Visszatöltés

Használjon tiszta, durva szemcséjű homokot a Multi-Flow drén borítására. A 2,5-5 cm vastag homokréteget el kell oszlatni a drénen, illetve a csövek két oldalán 7,5-15 cm szélességben. Soha ne használjunk agyagot vagy más tömör, sűrű anyagot a visszatöltésre. A témával kapcsolatos további információkért lásd: A kitöltési anyag kiválasztása.

2dbethbackfills

Szilárdság – A Multi-Flow-t úgy tervezték, hogy ellenálljon a nagy terhelésnek. Nem roppan össze a sekély telepítésnél tapasztalható nagy felületi terhelés, vagy a mélyebb telepítés esetén ránehezedő földtömeg súlya miatt sem.

3aplanter

Hosszú élettartam –

A Multi-Flow rendszer geo-textília szűrőt tartalmaz. Ez a kiváló minőségű szövet másodlagos szűrőként működik, tisztán és dugulásmentesen tartja a Multi-Flow áramlási csatornáit. A tiszta, durva szemcséjű homok nagyon hatékony elsődleges szűrőként működik. Alakjának köszönhetően, a Multi-Flow rendszert könnyű homokkal borítani, amely hosszú élettartamot biztosít a rendszernek. Ha egy 10 cm széles árokba helyezik vagy vízszintesen fektetik és homokkal borítják, a Multi-Flow megfelelő védettséget élvez.

3c12withsand

A rendszer kialakítása feleannyiba kerül, mint a hasonló teljesítményű French-drén rendszeré. Ha ehhez hozzávesszük a hosszabb élettartamot, a Multi-Flow nagyon vonzó megoldásnak tűnik.

multi_purpose_outlet
Függőleges és vízszintes telepítések összehasonlítása

Ha drénárokra van szükség, akkor a függőleges telepítés a megfelelő választás. Ideális megoldás lehet erre egy 10 cm széles árok kialakítása. A Multi-Flow vízszintesen telepíthető abban az esetben, ahol az építkezés miatt a talaj felső rétegét el kell távolítani. Ezekben az esetekben a Multi-Flow-t vízszintesen kiterítjük, az árok kialakítás ideje és költsége így elkerülhető. Erre jó példa a hulladéklerakók vagy a folyékony hulladék-, illetve víztározók kialakítása, drénezése.