Golfpályák drén-rendszerére vonatkozó telepítési tanácsok

Multi-Flow a függőleges telepítés esetén

A. A tervezés

 1. Drén-árok kialakítása

A pálya „fairway” részén, valamint a golfautó utak mentén, hatékony drénezést leginkább a függőlegesen telepített Multi-Flow rendszerrel lehet elérni. A bunkereket gyakran szintén ezzel a módszerrel drénezik. A függőleges telepítés megfelelő méretű területet fed le drénezési szempontból, ugyanakkor csupán keskeny sávban sérti meg a gyepfelületet. Optimálisnak a 10 cm széles árok tekinthető. A drénárok mélységét a következő tényezők határozzák meg:

 • a karbantartási munkák várható mélysége;
 • a deszaturáció kívánt mélysége;
 • a drénezésre kerülő terület szélessége;
 • szükséges reakcióidő;
 • a drénezés sebessége;
 • a felszín alatti fizikai jellemzők;
 • az öntözővezetékek elhelyezkedése.
 1. Vonalak hosszúsága és a közöttük lévő távolság

A felszínen, a gyep felszín alatti drénezése 150-400 cm-es vonalakkal a leghatékonyabb. Ezért 300-480 cm sortávolság tekinthető ideálisnak. Lejtős felületeken nagyobb távolság elfogadható, mert a gravitáció elősegíti a víz drén-rendszerbe vezetését. A pálya „fairway” részein a középre futó centrális drénvonal tekinthető legoptimálisabb megoldásnak, ezekből kisebb gyűjtővonalak futnak a pálya oldalsó területeire.

 1. A termék méretének megválasztása

A 15 centiméteres Multi-Flow vezeték mintegy 4 500 méteren képes a kapacitását elérni, míg egy 30 cm-es Multi-Flow akár 7050 cm hosszúságban is futhat. A 45 cm-es Multi.Flow akár 10 800 cm hosszúságot is elérhet. Ezek a hosszúsági adatok azon a feltételezésen alapulnak, hogy a vezeték 360 cm széles területről gyűjti a vizet 25 mm/óra csapadékmennyiség mellett.

3acleanspikes
 1. Szállítórendszer

Miután a Multi-Flow rendszer a vizet összegyűjtötte, azt szállítórendszeren keresztül el kell szállítani a helyszínről. Ez maximalizálja a rendszer teljes teljesítményét egy adott idő alatt. Néha a vizet egy csatornába, patakba vagy tóba engedik. Öntözéshez a drénezett vizet egyre gyakrabban használják.

A szállítóvezetékeknek legalább akkora teherbírásúnak kell lenniük, mint a gyűjtővezetékeknek összesen. Tervezési célokra hasznos ezeket a számokat figyelembe venni:

Ha fennáll annak a veszélye, hogy a vízszint a kifolyási ponton magasabbra emelkedik, mint a gyűjtőrendszer szintje, visszacsapó szelepet kell felszerelni a nyomócsőre. Ez megakadályozza, hogy a szennyezett víz visszajusson a gyűjtő vezetékeibe és iszapolódást okozzon.

3bherringbone

B. Telepítés

1. Szükséges felszerelés:

 • 10 cm-es láncárokásó és / vagy árokásó
 • talicska és/vagy fűkarbantartó kisgép, például Gator ™ vagy Mule ™
 • Munkakés, sniccer
 • lézeres vagy kézi szintező
 • központosító eszköz (opcionális)
 • vízszintező (opcionális)

2. Szükséges anyagok:

 • megfelelő méretű Multi-Flow cső gyűjtőrendszerhez
 • megfelelő Multi-Flow idom
 • tiszta, nagyon durva szemcséjű homok
 • PVC vagy ABS cső szállítórendszerhez
 • PVC vagy ABS adapterek, ha szükséges
 • PVC szalag
3cpac
 1. Drén-árok kialakítás

A problémás területen festékkel vagy zászlókkal jelölje ki a drénvonal tervezett útját a kifolyási pontig. A kifolyási pont lehet árok, utca, vízgyűjtő medence, egy másik drén-vezeték vagy akár egy lejtős domboldal. Kezdje el az árok kialakítását a kifolyási ponton és haladjon a problémás terület legmagasabb pontja felé. Időnként ellenőrizze, hogy megtartja-e a megfelelő lejtést. Szállítson el minden kitermelt anyagot a helyszínről.

4aelbow-1
 1. A drén fektetése

A drént tekerje ki az árokban. A végén húzza vissza a geotextília szűrőt, és pattintsa be az idomokat a helyükre. Könnyebben illeszkednek, ha előtte egy kicsit szétfeszítjük az idomot. A rögzítés biztosításához az alkatrészeket, például a záró-sapkákat, az idomokat, az oldalsó vagy a végkifolyót határozottan tartsuk a cső fölé. Ezután húzzuk át a szövetet a szerelvényen, és tartsuk a helyén széles szalaggal. Ez biztosítja, hogy a szennyeződés nem kerül be a szövet mögé, és nem akadályozza a leeresztő szelep működését.

4bcollecttransport

C. Csatlakozás a szállító rendszerhez

A szállító rendszerhez gyakran többcélú idommal kell csatlakozni. Leggyakrabban ez egy 0600M, 1200M vagy 1800M típusú idom. Ezek az idomok alulról üresek. Egy szokásos PVC vagy ABS könyök-idom vagy T-alakú idom húzható össze a Multi-Flow idommal. A csőrendszer így tartós kapcsolatot biztosít.

Bizonyos esetekben a legjobb, ha a vizet egy vég- vagy oldalkifolyón keresztül engedik ki (pl. (e.g. 06003 or 06004). Ezekben az esetekben vágjuk le a kifolyó nyílását borító műanyag membránt. Vágjunk lyukat rajta úgy, hogy a kifolyócső szorosan illeszkedjen és a szerelvény alján helyezkedjen. Helyezzük be a kifolyócsövet a nyílásba és tömítsük a csatlakozást széles vízálló PVC szalaggal.

4cbackfilling

D. Töltés

Használjunk tiszta, durva szemcséjű homokot az árok feltöltéséhez. Tartsuk a Multi-Flow-t az árok közepén töltés közben. Töltsük a homokot a felszínig vagy annak közeléig.
A homokkal megtöltött drénárok vízzel történő töltése elősegíti a homok gyors leülepedését. Soha ne takarja le a drénárkot agyaggal vagy más tömör anyaggal.

A felszíni talajt homokkal szórhatjuk annak érdekében, hogy jobb feltételeket biztosítsunk a gyep növekedésének. Soha ne fedjük az árkot olyan tömör anyaggal, amelynek nincs vagy nagyon gyenge a vízáteresztő képessége.

II. Multi-Flow vízszintes telepítések esetén

A. Mielőtt belevág, alaposan gondolja át.

A Multi-Flow rendszer vízszintes telepítése gyakran a megjobb megoldás arra, hogy egy új golfpálya „green” részét drénezzük. Mielőtt az eljárást részletesen ismertetnénk, először a golfpálya „green” részének drénezését általánosságban ismertetnénk.

Akár USGA stílusú réteges „green” területtel, akár egy kaliforniai stílusú „greennel”, vagy akár pushup stílusú „greennel” van dolgunk, a hatékony felszín alatti vízelvezető rendszer elengedhetetlen. Feltéve, hogy a „greent” pályarész porózus anyagokból készült, a víz viszonylag gyorsan érkezik a vizet át nem eresztő altalajhoz. Amennyiben ezen a ponton nincs könnyen elérhető menekülési útvonala, akkor a „green” terület vízzel telítetté válik. Ez mindig olyan játékfeltételeket eredményez, amelyek teljes mértékben elfogadhatatlanok.

Három elsődleges szempont befolyásolja a felszín alatti golfpálya „green” területének vízelvezetési terveit és gyakorlatát:

 • Biztosítja-e a rendszer a megfelelő vízelvezetést?
 • Károsítja-e a karbantartási gyakorlat a rendszert?
 • A rendszer elkerüli-e a jövőbeni hibákat és elzáródásokat?
5ajohnniespacings

A Multi-Flow megoldja ezeket a problémákat azzal, hogy olyan rendszereket kínál, amelyek: 1. alacsony profil kialakításúak, 2. intenzív rácsozattal jellemezhetők és 3. megfelelően szűrnek.

 1. Alacsony profil

A Multi-Flow szerkezete és alakja egyedülálló vízelvezetési előnyöket nyújt. Alacsony profilja kiváló felülettel rendelkezik, amely több lehetőséget is biztosít a víz drén-rendszerbe jutására.  

A Multi-Flow anyagának szilárdsága jelentősen csökkenti az összeroppanás veszélyét. Belső áramlási jellemzői pedig lehetővé teszik, hogy a víz gyorsan elhagyja a „green” területet.

Mindezeken túl, nem kell árkot kialakítani, a Multi-Flow-t egyszerűen ki kell gördíteni az alépítményre, ahol a fenntartáshoz kapcsolódó berendezések nem sérülnek.

 1. Intenzív (sűrű) rácsozat

A hagyományos drénezés a „green” pályaszakasz altalajának mélységébe telepítette a gyűjtőket. Ez az eljárás azon a feltételezésen alapult, hogy a víz mindenképpen megtalálja ezeket az alacsonyan fekvő területeket, valamint az is, hogy a „green” terület porózus jellege lehetővé teszi a víz szabad mozgását, így csupán ez a megoldás is elegendő.

Az ismertetett gyakorlat azonban figyelmen kívül hagyja a vízmozgás „green” terület szerkezetére gyakorolt hatását. A mozgó víz a talaj finom részecskéit szállítja. Minél több víz minél gyorsabban mozog, annál több talajrészecskét szállít. A drén-vezetékek egymástól távolabb történő telepítése megköveteli, hogy a víz nagyobb térfogat mennyiségben, kisebb gyűjtőterületre kerüljön. Ez azonban nagyobb talajelhordást eredményez, ami talajszerkezet romláshoz és a drén-vezetékek potenciális elzáródásához vezet.

A golfpálya „green” területé működő drén-rendszernek gyengéd, de alapos vízelvezetést kell biztosítania. Az intenzív rácsozat csökkenti a vízmozgás sebességét és védi a „green” terület szerkezetének integritását. Amennyiben a drén-rendszer telepítését a „green” terület teljes altalaj szintjére kiterjesztjük, a víz kisebb távolságot tesz meg és kevesebb talajvándorlást eredményez.

Ha a dréncsöveket közelebb helyezzük egymáshoz, gyors és alapos vízelvezetést biztosítunk. Nézzük meg egy növény levelének hátsó oldalán lévő ereket, hogy benyomást kapjunk a hatékony vízelvezetésről. Minél kisebb távolságot kell megtenni a víznek az útvonal eléréséhez, annál jobb a vízelvezetés. Az intenzív rácsozatú drén-rendszer lehetővé teszi jelentős mennyiségű víz rövid időn belüli eltávolítását anélkül, hogy a talajszerkezetben leromlást okoznánk.

 1. Megfelelő szűrés

Két külön szűrő biztosítja, hogy a vízelvezető rendszer ne hibásodjon meg. A Multi-Flow 113,4 grammos, lyuggatott geotextíliával történő burkolása megakadályozza a homok bejutását az áramlási csatornákba. 5 cm-es vastagságban a tiszta, nagyon durva szemcséjű homok pedig hatékonyan védi a geotextíliát az iszap és egyéb talajszemcsék okozta elzáródástól.

 

B. A rendszer tervezése és kivitelezés

A golfpálya „green” területének drénezési tervénél fontos, hogy a Multi-Flow főgyűjtőt vízszintesen az altalajra fektetjük, és a maximális lejtés mentén helyezzük el. Egy 10 cm-es PVC csövet helyezünk el közvetlenül a főgyűjtő alatt, amelynek vége kifolyóként funkcionál. A PVC T-idomokat a PVC csövekbe kell helyezni, felfelé mutató irányban minden olyan helyen, ahol a Multi-Flow tyúkláb idom az oldalsó részekhez csatlakozik. A PVC csövet vissza kell tölteni talajjal úgy, hogy csak a PVC T-idom nyílása maradjon szabadon, illetve a talaj felszínével az egy síkban legyen.

Az oldalsó vonalakat egymástól legfeljebb 360 cm távolságra kell helyezni, és a „green” kerületéig kell meghosszabbítani. A csöveket, amennyiben lehetséges, vízgyűjtő medencékbe vezetjük. Amennyiben a „green” szélessége meghaladja a 3000 cm szélességet, akkor az eredeti rácsozat egyik oldalán egy további halszálkát vagy fél halszálkát kell kialakítani, a maximális áramlás fenntartása érdekében.

A lejtés legmélyebb pontján, a fővonal „green” pályarész felöli kilépési pontja mellett, a függőlegesen telepített drén-rendszert a „green” körül úgy kell elhelyezni, hogy a főgyűjtő az első oldalvonalak végéig érjen. Ez a drén-fektetési módszer megkönnyíti a víz elvezetését. A függőlegesen telepített dréncső a 10 cm-es PVC-csőbe egy Multi-Flow idomon keresztül csatlakozik, ami például egy 06009-es idom, illetve egy T-idom segítségével lép ki a „green” területről.

C. A rendszer telepítése

 1. Ahol a lejtés meghaladja a 3% -ot, alátéteket kell elhelyezni, hogy azok megakadályozzák a Multi-Flow rendszer mozgását az építkezés későbbi szakaszaiban.
 2. Óvjuk a Multi-Flow-t nagyobb erőhatásoktól. Miután az 5 cm-es homoktakaró a helyére került, már nagyobb erőhatás kifejtése is megengedett.
 3. A geotextília szűrőszövetet fel kell ragasztani az összes idomra, hogy megakadályozzuk a homok vagy talaj beszivárgását az elhelyezés során.
 4. Legalább 0,5%-os lejtést tartsunk fenn; 1% előnyösebb.
 5. Ha a PVC szállítórendszer olyan folyó- vagy állóvízbe kerül bevezetésre, amelynek szintje valószínűleg eléri a kifolyócső magasságát, egy visszafolyást gátló szelepet kell felszerelni, hogy megakadályozzuk a víz visszaáramlását.

D. Töltés

A töltőanyag a legfontosabb tényező, amely befolyásolja a vízelvezető rendszer élettartamát. A homok szűrőként működik, eltávolítja az iszapot és az agyag részecskéit, miközben átengedi a vizet. Egy 5 cm vastag, nagyon durva szemcséjű homoktakarót kell alkalmazni az idomok takarására. Ez a homoktöltés elhagyható, amennyiben a terület iszap- és agyagmentes, ez azonban nagyon ritka.

5bjohonniesdozer