Golfpálya drénezési rendszer segédlet

 

I. Vertikális telepítés

A Multi-Flow-t leggyakrabban függőlegesen (vertikálisan), keskeny árokba telepítik. Ezt a telepítést részesítik előnyben a pálya „fairway”, elütőhely és golfautóút részein is. Van, amikor ezen a módon telepítik a rendszert még bunkerekben és pálya „green” területein is. A vertikális telepítés további lényeges területeket is érinthet, de csak egy keskeny sávon hagy nyomot a gyepfelületen. A 10 cm széles árok optimálisnak tekinthető.

A. Az árokmélység

Általános megoldás, hogy a Multi-Flow rendszert úgy telepítjük, hogy a legfelső részét (tetejét) 15 cm-rel a felszín alatt tartjuk. Az aktuális mélységet a következő tényezők határozzák meg:

 • a fenntartási munkálatok várható talajmélysége;
 • a deszaturáció kívánt mélysége;
 • a drénezni kívánt terület szélessége;
 • a szükséges reakcióidő;
 • a teljes vízelvezetés gyorsasága;
 • a felszín alatti fizikai jellemzők;
 • az öntözővezetékek elhelyezkedése.
 •  

B. A drénvonalak kiosztása, elrendezése.

A gyepfelület felszín alatti drénezése 1,5-2,5 m hosszú drénvezetékek esetén a leghatékonyabb, így, a 3-5m fektetési távolság az ideális.  Lejtős területeken nagyobb távolság is elfogadható, mert a gravitáció segít a víz dréncsőhöz való eljutásában. A pálya „fairway” területein, egy középső gyűjtővezeték fut középre, amelyből, mindkét oldalon, az alacsonyabban fekvő területek felé oldalágak vezetnek, legtöbb esetben ez tekinthető a legjobb megoldásnak.

C. A termékek méretének kiválasztása és a drénvezeték hosszúságát maximalizáló tényezők

A 15 cm széles Multi-Flow rendszer 40 m-es vízgyűjtő hossz után éri el maximális kapacitását. A 30 cm-es Multi-Flow szalagot 70 m hosszúságban fektethetjük, mielőtt eléri a teljes kapacitását, míg a 45 cm-es Multi-Flow drént akár 108 m-ig. Ezek az adatok azon alapulnak, hogy a drénvezeték a vizet 3,6 m széles területről gyűjti össze, egy 25 mm/óra mennyiségű csapadék után.

D. Szállítórendszer

Miután a Multi-flow rendszerrel összegyűjtöttük a vizet, el kell juttatnunk a szállítóvezetékig, hogy a területről elvezessük. Ez meghatározza a rendszer teljes outputját, egy adott idő alatt. Néha a vizet egy záportározóba, vízfolyásba vagy tóba engedik. Manapság egyre többször öntözési célra újrahasznosítják.

A szállítóvezetékeknek legalább akkora szállítókapacitással kell rendelkezniük, hogy a drénrendszer kapacitását teljes egészében kihasználják. Ha fennáll annak a veszélye, hogy a vízszint a kifolyási pontnál magasabbra emelkedik, mint a drénrendszer szintje, akkor egy visszacsapó szelepet kell felszerelni a főgyűjtőre. Ez megakadályozza a víz visszajutását a pályára, valamint a szennyezett víz visszaáramlását a drénrendszerbe és az eliszapolódást.

Csatlakozás az elvezető rendszerhez

 • Az elvezető rendszerhez általában a Multi-flow többcélú idomokkal kell csatlakozni. Leggyakrabban ez egy 0600M, 1200M vagy 1800M típusú csatlakozó lesz. Ezek a csatlakozók alulról nyitottak. A sima, szilárd, merev cső biztosítja a legmegbízhatóbb elvezető rendszert. A ragasztó használatával biztosíthatjuk a tartós kapcsolatot. A többcélú idomok 7,5 cm-es PVC könyökökhöz és T-idomokhoz közvetlenül csatlakoztathatók. Többcélú idom használata esetén a gyűjtőcső a dréncsövek szintje alatt helyezkedik el.
 • Bizonyos esetekben előnyösebb a vizet egy vég- vagy oldalsó kifolyóidomon keresztül kiengedni (pl. 06003 vagy 06004). Ezekben az esetekben vágja le az idom nyílását borító műanyag membránt úgy, hogy a kivezető cső szorosan illeszkedjen és az idom alján helyezkedjen el. Helyezze be a kivezető csövet, és tömítse a kötést PVC ragasztószalaggal, hogy megakadályozza a talaj bejutását a rendszerbe. A 15 cm-es Multi-Flow csatlakozók egy 7,5 cm-es PVC-hez csatlakoznak, míg a 30 és 45 cm-es Multi-Flow csatlakozók a 10 cm-es PVC-csőhöz illeszkednek. Vég- vagy oldalkifolyó használata esetén a gyűjtővezeték ugyanazon a szinten helyezkedik el, mint az idomok alja.

 

E. Visszatöltés

Használjon tiszta, durva homokot az árok feltöltéséhez. Tartsa a Multi-Flow-t hozzávetőlegesen az árok közepén a visszatöltés alatt. A központosító eszközök hasznosak ebben a feladatban. Töltsük fel a homokot a felszínig, vagy annak közelébe. A homokkal megtöltött árok vízzel történő locsolása elősegíti a homok gyorsabb elrendeződését. Egy kis vibrációs tömörítő is segíthet. A visszatöltő homokot összekeverhetjük a feltalajjal, hogy jobb közeget hozzunk létre a gyep növekedéséhez. Soha ne zárjuk le az árkot agyaggal, vagy más sűrű, vízhatlan anyaggal.

II. Vízszintes fektetés

A golfpályáknál új „green” terület építésekor leggyakoribb a vízszintes fektetés. Alkalmanként ezt a technikát használják a bunkereknél is. A Multi-Flow vízszintes telepítésével elhagyható az árokásás munkafolyamata és költsége.

A. „Green” drénezési elméletek

Legyen szó USGA típusú réteges „green”-ről, kaliforniai típusú azonos anyagú „green”-ről, vagy akár push-up típusú „green”-ről, a hatékony felszín alatti vízelvezető rendszer elengedhetetlen. Feltéve, hogy a „green” területet porózus anyagok felhasználásával készítették, a víz gyorsan leszivárog a gyengébb áteresztőképességű altalajhoz. Ha innen nincs könnyen elérhető menekülési útvonala, akkor a „green” telítetté válik. Ez mindig elfogadhatatlan gyepnövekedési és játékfeltételeket eredményez.

Elsődlegesen három szempont befolyásolja a golfpálya zöldterületének felszín alatti vízelvezetési terveit és gyakorlatát.

Megfelelő vízelvezetést biztosít a rendszer?

Sérülhet a rendszer a karbantartás során?

Meghibásodás és elzáródás nélkül fog üzemelni a rendszer a jövőben?

A Multi-Flow megválaszolja ezeket a problémákat az alábbi tulajdonságaival:

 • Lapos profil
 • Hatékony mintázat
 • Megfelelő szűrés
 1. Lapos profil

A Multi-Flow szerkezete és alakja egyedülálló elvezetési előnyöket nyújt. Széles profilja kiváló felületet biztosít a víz bejutására a rendszerbe. Robusztussága jelentősen csökkenti az összeroppanás kockázatát, belső áramlási jellemzői pedig lehetővé teszik, hogy a víz gyorsan elhagyja a zöldterületet.

Mindezeken túl nem kell árkot ásni, hanem egyszerűen ki kell gördíteni az aljzatra, ahol a lyukfúróberendezések számára elérhetetlen helyen van. (Lásd: Alkalmazások: Golfpályák)

 1. Hatékony mintázat

Hagyományosan gyakran csak a „green” terület altalajának mélypontjaiba helyezték a vízelvezető gyűjtőcsöveket. A feltételezés az volt, hogy mivel a víz mindenképpen megtalálja ezeket az alacsonyan fekvő területeket, és mivel a zöldterület lehetővé teszi a víz szabad mozgását, csak erre van szükség.

Ez a gyakorlat figyelmen kívül hagyja a mozgó víz hatását a zöldterület szerkezetére. A mozgó víz finom részecskéket sodor magával. Minél több víz, minél nagyobb sebességgel mozog, annál több talajt visz magával. A drénvezetékek egymástól távolabb telepítése megköveteli, hogy a víz nagyobb térfogatmennyiségben áramoljon a kevesebb gyűjtőponthoz. Ez nagyobb talajvándorlást eredményez, ami a talaj szerkezetének megbomlását és a dréncsövek potenciális elzáródását okozza.

A golfpályán a zöldterület vízelvezetésének gyengédnek és alaposnak kell lennie. A hatékony mintázat csökkenti a víz mozgásának sebességét, és következésképpen védi a talajszerkezet törékeny egységét. A drénvezetékek kiterjesztése a „green” teljes aljzatára azt jelenti, hogy a víz kisebb távolságot tesz meg, és ez kevesebb talajvándorlást eredményez.

A vonalak egymáshoz közelebb történő elhelyezése szintén gyors és alapos vízelvezetést biztosít. Nézze meg a levél hátsó oldalán lévő ereket a hatékony vízelvezetés modelljéhez. Minél kevesebb távolságot kell megtenni a víznek a menekülési útvonal eléréséhez, annál jobb a vízelvezetés. Az intenzív mintázatú vízelvezetés lehetővé teszi jelentős mennyiségű víz rövid időn belüli eltávolítását anélkül, hogy a talaj szerkezetét megbontaná.

 1. Szűrt

Két külön szűrő biztosítja, hogy a drénrendszer nem fog meghibásodni. A Multi-Flow tűlyukasztott geotextília burkolata megakadályozza a homok bejutását az áramlási csatornákba. Az 5 cm tiszta, durva homok hatékonyan védi a geotextíliát az iszap és egyéb talajszemcsék okozta elzáródástól

B. A rendszer kialakítása és elrendezése

 1. 1.A zöldterület vízelvezetésének megtervezésekor a fő Multi-Flow drénvezetékeket vízszintesen az aljzatra fektetjük, a legnagyobb esés vonalában. Egy DN100-as PVC csövet kell elhelyezni közvetlenül a fővonal alatt, az alsó végén kilépve a zöldterületből. A PVC T-idomokat a PVC csövekbe felfelé mutatva kell felszerelni minden olyan helyre, ahol a Multi-Flow tyúklábidom csatlakozik az oldalakhoz. A PVC csövet vissza kell tölteni az eredeti talajjal, csak a PVC T-idom nyílása maradjon szabadon, egy síkban a talaj felszínével.
 2. Ha geotextíliát használunk elválasztásként az instabil altalaj és a zúzottkő paplan között, mint az USGA „green” esetében, vagy az altalaj és a „green” keverék között, mint a kaliforniai típusúban, akkor ezt le kell fektetni, és nyílásokat vágni a PVC T-idomok számára. Általában a geotextília nem fedheti le a Multi-Flow drént. Határozzuk meg Multi-Flow oldalágak helyét az aljzat lejtőjén, lehetővé téve a természetes esést a fő vonalig, ahol a tyúklábidomokhoz csatlakoznak.
 3. Az oldalsó vonalakat egymástól legfeljebb 3,5 m távolságra kell elhelyezni, és a zöldterület kerületéig kell meghosszabbítani. A vezetékeket vízgyűjtő mélyedésekbe kell helyezni, ha vannak ilyenek.
 4. Ha a „green” szélessége meghaladja a 30 m szélességet, az eredeti minta egyik oldalán egy további halszálkát, vagy fél halszálkát kell kialakítani a maximális áramlás fenntartása érdekében.
 5. A lejtő alsó végén, a fővonal kifolyásának szomszédságában, a „green” kerülete mentén függőleges drént építsünk be az első oldalági drénrendszer kivezetéséig. Ez az ívdrén megkönnyíti a víz elvezetését, amely az adott terület aljában felhalmozódhat. A függőleges drénszalag a DN100 PVC-csőbe egy Multi-Flow idommal, például a 06009-essel, és egy PVC T-idommal csatlakoztatható.

C. A rendszer telepítése

 1. Ahol a lejtés meghaladja a 3%-ot, cövekeket kell elhelyezni, hogy megakadályozzuk a Multi-Flow elmozdulását az építkezés későbbi szakaszaiban.
 2. Az építés során kerülje a 29 000kg/m2-t meghaladó terhelést a Multi-Flow felületén. Amint az 5cm vastag homokfedés a helyére kerül, megengedett a Multi-Flow további terhelése.
 3. A geotextíliát szilárdan fel kell ragasztani az összes idomra, hogy megakadályozzuk a homok vagy a talaj beszivárgását a beépítés során.
 4. Legalább 0,5% -os os lejtést alkalmazzunk; az 1% előnyösebb.
 5. Ha a PVC gyűjtővezeték olyan vízfolyásban, vagy tóban végződik, amely valószínűleg eléri a kifolyó magasságát, akkor egy visszacsapó szelepet kell felszerelni, amely megakadályozza a drénrendszeren keresztüli visszafolyást.

D. Visszatöltés

A feltöltő anyag lehet a legfontosabb tényező, amely befolyásolja a vízelvezető rendszer élettartamát. A homok kiváló szűrőeszközként működik, eltávolítja az iszapot és az agyag részecskéit, miközben lehetővé teszi a víz átjutását. Egy 5 cm-es, nagyon durva homokréteggel kell befednünk minden drénvonal tetejét és oldalait. A témával kapcsolatos további információkért lásd: „A töltőanyag kiválasztása”.