Hogyan működik a mesterséges vízelvezetés?

Erős verseny folyik a műfüves pályaépítés területén is, emiatt nagy a nyomás tervek egyszerűsítésére. Egyes tervezők még a szikkasztó rendszereket is kihagyják.

Mesterséges vízelvezetés

A mesterséges vízelvezetés a felesleges talajvíz eltávolítása és áthelyezése. Amint a talaj eléri azt a pontot, amely meghaladja a tárolókapacitását, az esőből vagy öntözésből származó további víz a felszínen pocsolyákat képez, vagy egy alacsonyabb pont felé áramlik. A drénrendszer átjárót biztosít a felesleges víz elszivárgásához a telített területről.

A nyitott árok alkalmazásának vizsgálata

A vízelvezető rendszer legegyszerűbb megoldásaként idézzünk fel egy képet egy  területről, amelyen keresztül-kasul keskeny árkok futnak. A szomszédos telített talajokból vagy a felszínen lévő tócsákból származó víz beszivárog ezekbe az árkokba, és a területről elfolyik. A dréncsövek lehetővé teszik az árok „nyitva tartását”, miközben a felületet lefedjük.

A gravitáció szabályai!

A természetes vízelvezető rendszerekhez hasonlóan a mesterséges vízelvezető rendszerek is a gravitációra támaszkodnak. Nem tudnak „felfelé” vizet szívni, ezért a vízelvezető rendszerek függenek a folyamatos természetes, vagy mesterséges lejtéstől. A víz mindig az alacsonyabb pont felé áramlik, bárhol is legyen az.

Vízgyűjtés és szállítás

A modern mesterséges vízelvezető rendszerek a következőkből állnak:

1. gyűjtővezetékek a víz összegyűjtésére

2. szállító rendszer a víz elvezetésére

A Multi-Flow az előnyben részesített drénrendszer, míg a sima falú, merev csövek (PVC, HDPE) biztosítják a legmegbízhatóbb szállítórendszert.

A Multi-Flow drénvonalak elrendezésének tervezésekor vegye figyelembe a következő tényezőket:

 A szorosabban elrendezett vízelvezető vezetékek alaposabb és gyorsabb reagálást nyújtanak. Sok helyzetben 3m távolság ideális.

 A felszínhez közelebb elhelyezett drénvezetékek általában gyorsabban reagálnak, míg a mélyebben elhelyezettek általában nagyobb területet fognak át, de hosszabb időre van szükség a szivárogtatáshoz.

A talaj szemcsemérete drámai módon befolyásolja a víz mozgásának sebességét a talajban. A durva talajok lehetővé teszik a gyors vízmozgást. A finom, tömörített talajok lassabban engedik át a vizet. A porózus talajokban a drének közelebb helyezése egymáshoz és a felszínhez hasznos, mivel ezekben a talajtípusokban a víz gyorsan eléri a kollektorokat, és extra kapacitásra van szükség. Ez szintén hasznos a tömör talajban is, mert a kisebb távolságok azt jelentik, hogy a víznek nem kell olyan messzire vándorolnia, hogy a gyűjtőkhöz eljusson.

A talaj gyakran nem egyenletes, az agyag, vagy a tömörödött rétegek jelentősen befolyásolják a víz áramlását.

A drénvezeték hosszát az adott méretű termék kapacitása szabja meg. Például, ha azt szeretné, hogy óránként 25 mm-es csapadékot kezeljen, és 15 cm-es Multi-Flow-t telepített 3,5m távolságra, akkor a drénvonal nem haladhatja meg a 41m hosszúságot.

Vélemény, hozzászólás?

Multi-Flow