Miért van szükség vízelvezetésre műfű felület alatt?

Erős verseny folyik a műfüves pályaépítés területén is, emiatt nagy a nyomás tervek egyszerűsítésére. Egyes tervezők még a szikkasztó rendszereket is kihagyják terveikből annak érdekében, hogy tovább csökkentsék a költségeket. Ennek a stratégiának a rövidlátása nem mindig kerül napvilágra azonnal.

A tipikus műfüves gyeptelepítés esetén, a műfüvet egy zúzottkő rétegre helyezik  (gyakran két-három réteg, felülről lefelé növekvő méretű frakciók), amely viszont egy sűrű agyagalapon nyugszik, amelyet egy geotextília választ el. A gyepre hulló víz hamar beszivárog az agyagig. Innen lassan halad egy gyűjtőárok  felé, ahol egy drén összegyűjti és elvezeti. A zúzottkő ágyazat nagy mennyiségű vizet képes befogadni. Néha akkora csapadékmennyiség érkezik, ami meghaladja a kőréteg tárolókapacitását, és a víz áramlani kezd a felszínen.

Amennyiben a vizet hosszabb ideig hagyják az alépítményen tartózkodni, az alap elkezd szétesni. A telített altalaj az eredeti teherbíró képességének elveszíti több mint felét. Mivel az alap elveszíti szerkezeti egységét, a felület megsüllyed, üregesedik és hullámosodik. A geotextília fedésre helyezett vízelvezető rendszer gyors menekülési utat biztosít a víznek, ezáltal megvédi a létfontosságú alapot a telítettségtől. A műfű mező tartóssága a kiváló drénezéstől függ. A Multi-Flow vízelvezető rendszer biztosítja a gyep kiváló vízelvezetését. Alakja miatt nem szükséges árokba fektetni. Elég erős elkerülje az összeroppanást, és kiváló áramlási sebességet biztosít.

Multi-Flow